Ads 468x60px

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Άνοιξε το δρόμο για έναν νέο θεσμό ο 1ος Ημιμαραθώνιος Οχυρού Νυμφαίας Αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα έτρεξαν και απήλαυσαν το τοπίο της περιοχής

Καθ’ ομολογία όλων των συμμετεχόντων ο ημιμαραθώνιος, που διοργάνωσε ο σύλλογος «Σπάρτακος Ροδόπης» και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, είναι ένα επιτυχημένο εγχείρημα, που όντας το πρώτο στην περιοχή μας, έδωσε το έναυσμα για επανάληψή του και την επόμενη χρονιά. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο δάσος της Νυμφαίας και περιελάμβανε μια διαδρομή 25 χιλιομέτρων, αποτελούμενη κατά 90% από δύσβατα μονοπάτια. Κοινή εκτίμηση αποτέλεσε ότι, όσο δύσκολη κι αν ήταν η διαδρομή, εξίσου απολαυστική ήταν η εμπειρία για τους αθλητές, που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα μοναδικά τοπία της Ροδόπης. Σε αυτό συνέβαλε και η άρτια οργάνωση από πλευράς των υπεύθυνων. Ικανοποιητικός ήταν ο αριθμός των αθλητών, που συμμετείχαν στη διαδρομή, καθώς έτρεξαν 116 αθλητές από όλη την Ελλάδα.

Μετά από δυο ώρες και 22 λεπτά περίπου, κατέφθασε ο πρώτος αθλητής στη γραμμή του τερματισμού. Ο λόγος για τον 49χρονο Γιάννη Διττόπουλο από τη Θεσσαλονίκη. Περίπου 30 δευτερόλεπτα αργότερα τερμάτισε ο 30χρονος Αντώνης Παπαδημητρίου από την Χαλκιδική, ενώ τρίτος κατετάγη Κύπριος αθλητής, ο Βασίλης Περικλέους, ο οποίος έζησε ως φοιτητής στην Κομοτηνή και πλέον διαμένει στη γειτονική Καβάλα. Ο αγώνας περιελάμβανε επίσης την κατηγορία των γυναικών και την κατηγορία άνω των 50 ετών. Στην πρώτη περίπτωση, νικήτρια αναδείχτηκε η Αμαλία Ματθαίου από τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο αθλητής Παναγιώτης Γαντζίδης από την Κομοτηνή πήρε την πρωτιά στην κατηγορία άνω των 50 ετών. Αθλητές, διοργανωτές και επισκέπτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Νοέμβριο του 2011, ευχόμενοι ο 2ος πλέον Ημιμαραθώνιος Οχυρού Νυμφαίας να στεφτεί με ανάλογη επιτυχία.

«Η διαδρομή απαιτούσε πολύ καλή προετοιμασία και φυσική κατάσταση»

Ο νικητής του ημιμαραθωνίου Γιάννης Διττόπουλος ασχολείται με την ορεινή ποδηλασία, ενώ το τρέξιμο αποτελεί μέρος της προετοιμασίας του για τους αγώνες της ποδηλασίας. «Πολύ καλή και τεχνική», χαρακτήρισε τη διαδρομή, που ακολούθησαν οι δρομείς, ενώ υπογράμμισε ότι «απαιτούσε πολύ καλή προετοιμασία και φυσική κατάσταση. Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την οργάνωση και ευχήθηκε να έχει συνέχεια αυτό το εγχείρημα των μελών του «Σπάρτακου» και να συμμετέχει όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος.

«Δεν αντέχω, αν δεν τρέξω κάποιες ώρες την ημέρα»

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου, που τερμάτισε δεύτερος, υπογράμμισε ότι συμμετείχε καθαρά, για να αποκτήσει εμπειρία, και τη χαρακτήρισε τελικά σα μια φοβερή εμπειρία, εκθειάζοντας το φυσικό κάλλος της Νυμφαίας και κρίνοντας τη διαδρομή ως υψηλής δυσκολίας σε πολλά σημεία της. Δήλωσε ικανοποιημένος από τη θέση που κατέλαβε, ενώ τόνισε ότι το προτέρημα του είναι ότι του αρέσει πραγματικά το τρέξιμο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «καθημερινά ζω με αυτή τη δραστηριότητα. Δεν αντέχω αν δεν τρέξω κάποιες ώρες». Τέλος, εξήρε κι εκείνος με τη σειρά του την άρτια οργάνωση, που είχε ως αποτέλεσμα την ιδιαίτερη διευκόλυνση των αθλητών.

«Χορτοφαγία και άθληση συμβάλλουν στον υγιεινό τρόπο ζωής»

Από τη μεριά του ο Βασίλης Περικλέους, είχε και εκείνος να πει τα καλύτερα για τη διοργάνωση, ευχόμενος παράλληλα να αποτελέσει απαρχή ενός θεσμού και για τα επόμενα χρόνια. Θέλησε επίσης να περάσει και ένα μήνυμα προς το κόσμο, δηλώνοντας χορτοφάγος, και υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι ανάγκη να σκοτώνουμε, για να φάμε, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, που μπορούν να συνδυαστούν και με την άθληση, ώστε να συμβάλλουν στον υγιεινό τρόπο ζωής».

«Ήθελα να κόψω το κάπνισμα και έτσι ξεκίνησα τρέξιμο και ποδήλατο»

Εκ των αθλητών από την πόλη μας, που έλαβαν μέρος στον ημιμαραθώνιο, την 6η θέση κατέλαβε ο Κώστας Σιωπίδης, αθλητής του συλλόγου «Σπάρτακος». Έκανε λόγο για μια πολύ καλή διοργάνωση και μια δύσκολη διαδρομή, εκφράζοντας την ελπίδα να επαναληφθεί αυτή πρωτοβουλία. Ο ίδιος ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό εδώ και 11 χρόνια. Όπως δήλωσε, «αφορμή να ξεκινήσω ήταν το τσιγάρο. Ήθελα να κόψω το κάπνισμα και έτσι ξεκίνησα τρέξιμο και ποδήλατο. Πλέον, αποτελούν εξάρτηση. Είναι νικοτίνη και ο αθλητισμός». Στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τον κόσμο και τη νεολαία, τους παρότρυνε προς την ίδια κατεύθυνση, να κόψουν δηλαδή το κάπνισμα. Τέλος, υπογράμμισε ότι «επιτέλους αξιοποιήθηκε, χάριν της πρωτοβουλίας των μελών του «Σπάρτακου» το όμορφο τοπίο, που διαθέτει η περιοχή μας». «Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι», κατέληξε.

«Πέρα από την αθλητική διάσταση αυτού του αγώνα, υπάρχει και η φυσιολατρική»

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου «Σπάρτακος», που επιμελήθηκε της διοργάνωσης του ημιμαραθωνίου, κ. Λαμπρινός Καραγιάννης, δήλωσε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των αθλητών στον αγώνα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα τις επόμενες χρονιές να αυξηθεί περαιτέρω. Την ικανοποίησή του δήλωσε και για την οργάνωση, που όπως φάνηκε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά, που την αναλάμβαναν τα μέλη του συλλόγου. Υπογράμμισε ότι «το σημαντικότερο σε αυτές τις διαδρομές είναι να υπάρχει επαρκής σηματοδότηση, ώστε να μη χαθούν οι αθλητές, και να είναι άρτια η τροφοδότησή τους, κατά τη διάρκεια του αγώνα». «Σε αυτούς τους τομείς», συνέχισε, «πιστεύω ότι δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα». Επισήμανε δε ότι «πέρα από την αθλητική διάσταση αυτού του αγώνα, υπάρχει και η φυσιολατρική. Υπάρχει και η προώθηση του τόπου μας, ώστε να έρθουν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, να τρέξουν, να δουν τα όμορφα δάση μας και το ιστορικό Οχυρό της Νυμφαίας. Θεωρώ ότι η διαδρομή είναι πανέμορφη και την ευχαριστήθηκαν, όσοι την έτρεξαν». Τέλος, ερωτηθείς για την απουσία ανδρών της Τροχαίας από το χώρο της διοργάνωσης, με αποτέλεσμα την έκθεση σε κίνδυνο της όλης διαδικασίας, διευκρίνισε ότι «εμείς ενημερώσαμε εγγράφως την Τροχαία Κομοτηνής, τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη σημερινή διοργάνωση», δηλώνοντας την περαιτέρω αδυναμία του να εκτιμήσει τους λόγους της απουσίας της.


Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: