Ads 468x60px

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Για τα παιδιά που χάθηκαν στην άσφαλτο

Της ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ Ο 16χρονος Γιώργος Χιώτης βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος και κοιτάζει σιωπηλός τη φωτογραφία του καλύτερού του φίλου Σόλωνα Καρυδάκη. Εχει να δει το φίλο του από τις 4 Απριλίου του 2009. Του λείπει. Τον στενοχωρεί που δεν θα τον ξαναδεί, εκείνο όμως που τον πονάει είναι που ο φίλος του δεν ζει πια.

Ο Σόλωνας δεν ήταν ούτε 15 χρονών το βράδυ της 4ης Απριλίου της περασμένης χρονιάς όταν τον χτύπησε αυτοκίνητο στη Λ. Κηφισίας. «Ημασταν τέσσερις φίλοι που πηγαίναμε στο χορό του σχολείου μας, τον Σόλωνα χτύπησε μπροστά στα μάτια μας. Βλέπω την εικόνα συνεχώς μπροστά μου», λέει στην «Ε» ο 16χρονος Γιώργος.

Η φωτογραφία του Σόλωνα είναι μια από τις τόσες φωτογραφίες θυμάτων τροχαίων που τοποθέτησαν γονείς των θυμάτων χθες το πρωί στην πλατεία Συντάγματος: «Θελήσαμε με αυτόν τον τρόπο να υπενθυμίσουμε τόσο την απουσία τους αλλά και το ότι καθημερινά άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους», λέει στην «Ε» ο Φαίδωνας Καρυδάκης, πατέρας του Σόλωνα.

Επέλεξαν τη χθεσινή ημέρα -21 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων- γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους από τροχαίο να τα τιμήσουν αλλά και να ενημερώσουν τον κόσμο ότι η χώρα μας έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων: 130, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 69! Ανάρτησαν πανό που έγραφε: «Δεν ξεχνάμε σας τιμάμε», ενώ συμβολικά τοποθέτησαν στην πλατεία Συντάγματος κόκκινα τριαντάφυλλα και 500 κεριά, «αν και θα έπρεπε να είχαμε τοποθετήσει 2.000, αφού τόσοι είναι κάθε χρόνο οι νεκροί τροχαίων στη χώρα μας», μας είπε ο Μανώλης Σταυρουλάκης, πατέρας θύματος.

Στη χθεσινή εκδήλωση συμμετείχαν και ποδηλάτες, οι οποίοι ντυμένοι συμβολικά στα μαύρα πραγματοποίησαν «μαύρη», όπως την αποκάλεσαν, ποδηλατοπορία από τον Πεδίον του Αρεως με τελικό προορισμό την πλατεία Συντάγματος για να τιμήσουν τα θύματα της ασφάλτου που -όπως υπογράμμισαν- «το 50% είναι πεζοί και ποδηλάτες». Αναφέρθηκαν στην περίπτωση του 74χρονου Βρετανού ποδηλάτη Ιαν Χίμπελ, που γύρισε όλο τον κόσμο με το ποδήλατο και σκοτώθηκε στις 23 Αυγούστου του 2008 στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας από οδηγό αυτοκινήτου που έκανε κόντρες!

Την εκδήλωση πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία «Να σταματήσουμε τα τροχαία εγκλήματα», με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων. Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν χθες -με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων- στις περισσότερες ευρωπαϊκές μεγάλες πόλεις, όπως και σε όλον τον κόσμο.

* Συναυλία στη μνήμη παιδιών του Χολαργού που σκοτώθηκαν σε τροχαία διοργανώνει σήμερα στις 8 μ.μ. στο κλειστό Γυμναστήριο Χολαργού «Α. Τρίτσης» Τσάκος η Επιτροπή γονέων και αδερφών. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μπάμπης Στόκας, Αντώνης Μιτζέλος, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Τζώννυ Βαβούρας όπως και νεανικά συγκροτήματα Χολαργού. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: