Ads 468x60px

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Νοτιάς και Τρόικα

Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ http://www.enet.gr/

Τους βλέπεις καθημερινά τους λίγους ηρωικούς ποδηλάτες στον λαβύρινθο της Αθήνας: θαλασσοπνίγονται σαν μικρά βαπόρια στον αφρισμένο ωκεανό.
Εκτίθενται, κινδυνεύουν και ρισκάρουν. Δεν είναι πόλη για ποδήλατα και πεζούς η κακοχυμένη αυτή πόλη. Ούτε μπορεί να αλλάξει. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα (χωροταξική). Ούτε στο κέντρο της ούτε στις περισσότερες συνοικίες. Οσοι πιστεύουν το αντίθετο, πλανώνται (...Η χθεσινή μποτιλιαρισμένη Αθήνα θύμιζε παλιές κακές ημέρες. Ευτυχώς, υπήρχαν οι μουσικές του «Τρίτου», η Ακριβοπούλου στον «Σκάι», κάτι ξεχασμένα τραγούδια στο ανανεωμένο κρατικό και μια περαστική Κριστίνα Μπράνκο, που -ευτυχής σύμπτωση- βρίσκεται για μια εβδομάδα στην Αθήνα με φάδος από την αγαπημένη και χειμαζόμενη Πορτογαλία) *** Εκεί, λοιπόν, στην Ιβηρική, το επόμενο χτύπημα του οικονομικού εγκέλαδου. Πρώτα, οι Πορτογάλοι και μετά οι ψηλομύτες Ισπανοί τής το πάλαι κραταιάς οικονομίας που έχτισε αλόγιστα τον μύθο της με τη φούσκα της οικοδομής και τον τουρμπο-τουρισμό: φαραωνικά ξενοδοχεία πάνω στο κύμα (σιγά τις ακτές, δηλαδή) και αναπόφευκτος κορεσμός. Ευδιάκριτες οι εξαιρέσεις: το Μπιλμπάο, που πήρε αναγκαστικά διαζύγιο από τον ξοφλημένο βιομηχανικό εαυτό του και επένδυσε στην τουριστική-πολιτιστική βιομηχανία, και φυσικά η Βαρκελώνη, που αξιοποίησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κι ας λένε ό,τι θέλουν οι καλόπιστοι απληροφόρητοι και οι ιδεοληπτικοί κύκλωπες (...Ευχάριστη έκπληξη και θετικό βήμα από τον Γερουλάνο. Είθε να υπάρξει ανάλογη συνέχεια) *** CUT: Βγήκε ο Χρυσοχοΐδης στο «Μέγκα» και άρχισε τα λογύδρια για την ανάπτυξη: «Πρέπει να κάνουμε», «Να οργανώσουμε», «Να υπάρξει σχέδιο» - τέτοια... «Μα κάθε μέρα κλείνουν τόσες επιχειρήσεις και μαγαζιά», παρατήρησε η Τρέμη. «Λάθος κάνετε», απάντησε εκείνος: «Τον περασμένο μήνα έκλεισαν 30.000 επιχειρήσεις, αλλά άνοιξαν 30.009»... Ω, μα πρόκειται για θαύμα, το οποίο θα πρέπει να εξηγήσει ο ενθουσιώδης υπουργός, αφού π.χ. το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2010 ιδρύθηκαν 1.405 νέες επιχειρήσεις, αλλά το ίδιο διάστημα έκλεισαν 2.657. Ταυτόχρονα, το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, έκλεισαν 16.000 εμπορικές και μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας («Καθημερινή», 4/11/2010) ****Δεν φτάνει η Τρόικα, έχει κι αυτόν τον νοτιά... Κι άντε, μετά, να κερδίσεις την Μπαρτσελόνα...

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Χιλιάδες ποδήλατα.

Χιλιάδες ποδήλατα πρόκειται, μεσούσης της κρίσεως, να προμηθευτεί η κυβέρνηση για να τα χορηγήσει σε πολίτες που θα τα χρησιμοποιούν στα πάρκα και στα άλση της Αττικής. Εντός των ημερών προκηρύσσεται από το υπουργείο Υγείας διαγωνισμός για την προμήθεια χιλιάδων ποδηλάτων, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Χρ. Αηδόνης δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να εγκαταστήσουμε τα ποδήλατα έτοιμα προς χρήση σε πάρκα και σε άλση της Αττικήςεντός του έτους ή το πολύ στις αρχές του νέου έτους».

Ο ακριβής αριθμός των ποδηλάτων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Το υπουργείο περιμένει και τις προσφορές εταιρειών ή τραπεζών (όπως συμβαίνει στο Λονδίνο): είτε, δηλαδή, να αγοράσουν οι ίδιες τα ποδήλατα και να τα προσφέρουν ως χορηγοί στο κράτος είτε να χορηγήσουν τα χρήματα για να αποκτηθούν από την πολιτεία με διεθνή διαγωνισμό. Συνολικά για τις ανάγκες του προγράμματος «Αθληση και φυσική αγωγή στην πόλη» υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν σε βάθος χρόνου περί τα 6.500 ποδήλατα.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να αγοραστούν και να εγκατασταθούν ποδήλατα στο Πεδίον του Αρεως (απαιτούνται περί τα 200), στο Αττικόν Αλσος (απαιτούνται ποδήλατα βουνού), στο Αλσος Βεΐκου και στου Γουδή (όπου θα υπάρχει και ο μεγαλύτερος αριθμός ποδηλάτων πόλης). Το πρόγραμμα για τα ποδήλατα στην πόλη παρουσιάστηκε ήδη χθες στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τον υφυπουργό κ. Αηδόνη.

Τα ποδήλατα θα διατίθενται στους πολίτες με το σύστημα της μαγνητικής κάρτας. Οσοι ενδιαφέρονται να κάνουν βόλτες με αυτά θα πρέπει να προμηθευτούν ειδικές κάρτες με τις οποίες θα μπορούν να ξεκλειδώνουν τα ποδήλατα από τους σταθμούς που θα δημιουργηθούν στα πάρκα και στα άλση. Θα μπορεί κανείς να ποδηλατεί όση ώρα θέλει και εν συνεχεία να αφήνει το ποδήλατο σε όποιον άλλον σταθμό επιθυμεί. Τα κρατικά ποδήλατα σε λίγα χρόνια, όταν δηλαδή υπάρξουν ποδηλατόδρομοι και σταθμοί παραλαβήςπαράδοσής τους, θα «βγουν» στους δρόμους της πόλης για τις μετακινήσεις των πολιτών.

Κατά τους επιστημονικούς συνεργάτες του υπουργείου Υγείας, το ποδήλατο αποτελεί ένα καλό και οικονομικό εργαλείο για τη μετακίνηση των πολιτών αλλά και για άσκηση. Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης, έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και εκτός δικτύου, ενώ δεν ρυπαίνει το περιβάλλον. Το υπουργείο Υγείας πρόκειται να έρθει σε συνεννόηση με τις νέες δημοτικές αρχές ώστε να δημιουργηθούν δίκτυα λωρίδων κυκλοφορίας και θέσεις στάθμευσης για τα ποδήλατα.





http://www.tovima.gr/

Κέρκυρα: Σύστημα αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων

Εγκαταστάθηκε και ξεκίνησε την πιλοτική του λειτουργία στην Κέρκυρα, το πρώτο σύστημα αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων δημόσιας χρήσης.

Το σύστημα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κερκυραίων, αποκαλείται «EasyBike» και περιλαμβάνει 100 ποδήλατα που είναι κατανεμημένα σε οκτώ σταθμούς μίσθωσης στην πόλη.

Τα ποδήλατα είναι διαθέσιμα στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης. Οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να αποκτήσουν από τον Δήμο μια ειδική ηλεκτρονική κάρτα συνδρομητή, η οποία τους εξασφαλίζει πρόσβαση στα ποδήλατα ενώ οι περιστασιακοί χρήστες και οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα στους σταθμούς μίσθωσης ώστε να παραλάβουν ένα ποδήλατο. Στην συνέχεια αφού κάποιος ολοκληρώσει την μετακίνηση του, επιστρέφει το ποδήλατο σε οποιονδήποτε από τους σταθμούς.

Το σύστημα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και παρακολουθείται ηλεκτρονικά από ειδικό λογισμικό διαχείρισης. Το καινοτόμο έργο αναπτύχθηκε από την «BRAINBOX Πληροφορική», εταιρεία με μεγάλη εμπειρία σε συστήματα μίσθωσης ποδηλάτων.

Τα δημόσια ποδήλατα αποτελούν ένα θαυμάσιο μέσον για εύκολη, γρήγορη και οικονομική κίνηση στην πόλη. Συνδυάζουν την μετακίνηση με την ψυχαγωγία και την άθληση στην καθημερινή πρακτική των πολιτών.

Τα συστήματα μίσθωσης ποδηλάτων ξεκίνησαν ως θεσμός στην Ευρώπη πριν από αρκετά χρόνια και σήμερα αναπτύσσονται ραγδαία. Μετά την πρόσφατη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» στην Ελλάδα, οι νέες δημοτικές αρχές στην πλειονότητά τους έχουν δεσμευθεί προς την υιοθέτηση μέτρων ενίσχυσης της ποδηλατικής κουλτούρας και της χρήσης του ποδηλάτου για μετακίνηση και ψυχαγωγία στην πόλη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρέθυμνο-Ποδηλατικός γύρος

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, διεξάγεται ο 7ος Ποδηλατικός Γύρος Ρεθύμνου με στόχο να διαδοθεί το μήνυμα, για τη φροντίδα της καρδιάς. Το ποδήλατο κυριαρχεί ξανά στους δρόμους της πόλης και για 7η χρονιά ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Ρεθύμνου (Δ.Α.Ο.Ρ.) διοργανώνει ποδηλατικό γύρο υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου με σύνθημα της εκδήλωσης, «Αγάπω και προσέχω την καρδιά μου». Στις 11.00 το πρωί της Κυριακής οι ποδηλάτες θα ξεκινήσουν μπροστά απο το Δημαρχείο και θα στείλουν το μήνυμα της αναγκαιότητας της χρήσης του ποδήλατου στην καθημερινότητα, καθώς όπως τονίζουν οι διοργανωτές: ''είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η άσκηση βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου και χοληστερίνης, αλλά ενισχύει και την απώλεια βάρους. Η καρδιά είναι ένας μυς, μεγαλώνει και δυναμώνει δημιοργικά με τη φυσική δραστηριότητα και άσκηση . Όσο μεγαλύτερη και δυνατότερη είναι η καρδιά, τόσο πιο αργά χρειάζεται να δουλεύει για να αντλεί το αίμα αποδοτικά σε όλο το σώμα''. Στον 7ο Ποδηλατικό γύρο της πόλης δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι όσοι μπορούν να κάνουν χρήση ποδηλάτου και είναι άνω των 10 χρονών και οι συμμετέχοντες που θα τερματίσουν θα πάρουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής. Μ.Λ.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Άνοιξε το δρόμο για έναν νέο θεσμό ο 1ος Ημιμαραθώνιος Οχυρού Νυμφαίας Αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα έτρεξαν και απήλαυσαν το τοπίο της περιοχής

Καθ’ ομολογία όλων των συμμετεχόντων ο ημιμαραθώνιος, που διοργάνωσε ο σύλλογος «Σπάρτακος Ροδόπης» και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, είναι ένα επιτυχημένο εγχείρημα, που όντας το πρώτο στην περιοχή μας, έδωσε το έναυσμα για επανάληψή του και την επόμενη χρονιά. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο δάσος της Νυμφαίας και περιελάμβανε μια διαδρομή 25 χιλιομέτρων, αποτελούμενη κατά 90% από δύσβατα μονοπάτια. Κοινή εκτίμηση αποτέλεσε ότι, όσο δύσκολη κι αν ήταν η διαδρομή, εξίσου απολαυστική ήταν η εμπειρία για τους αθλητές, που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα μοναδικά τοπία της Ροδόπης. Σε αυτό συνέβαλε και η άρτια οργάνωση από πλευράς των υπεύθυνων. Ικανοποιητικός ήταν ο αριθμός των αθλητών, που συμμετείχαν στη διαδρομή, καθώς έτρεξαν 116 αθλητές από όλη την Ελλάδα.

Μετά από δυο ώρες και 22 λεπτά περίπου, κατέφθασε ο πρώτος αθλητής στη γραμμή του τερματισμού. Ο λόγος για τον 49χρονο Γιάννη Διττόπουλο από τη Θεσσαλονίκη. Περίπου 30 δευτερόλεπτα αργότερα τερμάτισε ο 30χρονος Αντώνης Παπαδημητρίου από την Χαλκιδική, ενώ τρίτος κατετάγη Κύπριος αθλητής, ο Βασίλης Περικλέους, ο οποίος έζησε ως φοιτητής στην Κομοτηνή και πλέον διαμένει στη γειτονική Καβάλα. Ο αγώνας περιελάμβανε επίσης την κατηγορία των γυναικών και την κατηγορία άνω των 50 ετών. Στην πρώτη περίπτωση, νικήτρια αναδείχτηκε η Αμαλία Ματθαίου από τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο αθλητής Παναγιώτης Γαντζίδης από την Κομοτηνή πήρε την πρωτιά στην κατηγορία άνω των 50 ετών. Αθλητές, διοργανωτές και επισκέπτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Νοέμβριο του 2011, ευχόμενοι ο 2ος πλέον Ημιμαραθώνιος Οχυρού Νυμφαίας να στεφτεί με ανάλογη επιτυχία.

«Η διαδρομή απαιτούσε πολύ καλή προετοιμασία και φυσική κατάσταση»

Ο νικητής του ημιμαραθωνίου Γιάννης Διττόπουλος ασχολείται με την ορεινή ποδηλασία, ενώ το τρέξιμο αποτελεί μέρος της προετοιμασίας του για τους αγώνες της ποδηλασίας. «Πολύ καλή και τεχνική», χαρακτήρισε τη διαδρομή, που ακολούθησαν οι δρομείς, ενώ υπογράμμισε ότι «απαιτούσε πολύ καλή προετοιμασία και φυσική κατάσταση. Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την οργάνωση και ευχήθηκε να έχει συνέχεια αυτό το εγχείρημα των μελών του «Σπάρτακου» και να συμμετέχει όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος.

«Δεν αντέχω, αν δεν τρέξω κάποιες ώρες την ημέρα»

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου, που τερμάτισε δεύτερος, υπογράμμισε ότι συμμετείχε καθαρά, για να αποκτήσει εμπειρία, και τη χαρακτήρισε τελικά σα μια φοβερή εμπειρία, εκθειάζοντας το φυσικό κάλλος της Νυμφαίας και κρίνοντας τη διαδρομή ως υψηλής δυσκολίας σε πολλά σημεία της. Δήλωσε ικανοποιημένος από τη θέση που κατέλαβε, ενώ τόνισε ότι το προτέρημα του είναι ότι του αρέσει πραγματικά το τρέξιμο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «καθημερινά ζω με αυτή τη δραστηριότητα. Δεν αντέχω αν δεν τρέξω κάποιες ώρες». Τέλος, εξήρε κι εκείνος με τη σειρά του την άρτια οργάνωση, που είχε ως αποτέλεσμα την ιδιαίτερη διευκόλυνση των αθλητών.

«Χορτοφαγία και άθληση συμβάλλουν στον υγιεινό τρόπο ζωής»

Από τη μεριά του ο Βασίλης Περικλέους, είχε και εκείνος να πει τα καλύτερα για τη διοργάνωση, ευχόμενος παράλληλα να αποτελέσει απαρχή ενός θεσμού και για τα επόμενα χρόνια. Θέλησε επίσης να περάσει και ένα μήνυμα προς το κόσμο, δηλώνοντας χορτοφάγος, και υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι ανάγκη να σκοτώνουμε, για να φάμε, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, που μπορούν να συνδυαστούν και με την άθληση, ώστε να συμβάλλουν στον υγιεινό τρόπο ζωής».

«Ήθελα να κόψω το κάπνισμα και έτσι ξεκίνησα τρέξιμο και ποδήλατο»

Εκ των αθλητών από την πόλη μας, που έλαβαν μέρος στον ημιμαραθώνιο, την 6η θέση κατέλαβε ο Κώστας Σιωπίδης, αθλητής του συλλόγου «Σπάρτακος». Έκανε λόγο για μια πολύ καλή διοργάνωση και μια δύσκολη διαδρομή, εκφράζοντας την ελπίδα να επαναληφθεί αυτή πρωτοβουλία. Ο ίδιος ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό εδώ και 11 χρόνια. Όπως δήλωσε, «αφορμή να ξεκινήσω ήταν το τσιγάρο. Ήθελα να κόψω το κάπνισμα και έτσι ξεκίνησα τρέξιμο και ποδήλατο. Πλέον, αποτελούν εξάρτηση. Είναι νικοτίνη και ο αθλητισμός». Στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τον κόσμο και τη νεολαία, τους παρότρυνε προς την ίδια κατεύθυνση, να κόψουν δηλαδή το κάπνισμα. Τέλος, υπογράμμισε ότι «επιτέλους αξιοποιήθηκε, χάριν της πρωτοβουλίας των μελών του «Σπάρτακου» το όμορφο τοπίο, που διαθέτει η περιοχή μας». «Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι», κατέληξε.

«Πέρα από την αθλητική διάσταση αυτού του αγώνα, υπάρχει και η φυσιολατρική»

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου «Σπάρτακος», που επιμελήθηκε της διοργάνωσης του ημιμαραθωνίου, κ. Λαμπρινός Καραγιάννης, δήλωσε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των αθλητών στον αγώνα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα τις επόμενες χρονιές να αυξηθεί περαιτέρω. Την ικανοποίησή του δήλωσε και για την οργάνωση, που όπως φάνηκε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά, που την αναλάμβαναν τα μέλη του συλλόγου. Υπογράμμισε ότι «το σημαντικότερο σε αυτές τις διαδρομές είναι να υπάρχει επαρκής σηματοδότηση, ώστε να μη χαθούν οι αθλητές, και να είναι άρτια η τροφοδότησή τους, κατά τη διάρκεια του αγώνα». «Σε αυτούς τους τομείς», συνέχισε, «πιστεύω ότι δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα». Επισήμανε δε ότι «πέρα από την αθλητική διάσταση αυτού του αγώνα, υπάρχει και η φυσιολατρική. Υπάρχει και η προώθηση του τόπου μας, ώστε να έρθουν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, να τρέξουν, να δουν τα όμορφα δάση μας και το ιστορικό Οχυρό της Νυμφαίας. Θεωρώ ότι η διαδρομή είναι πανέμορφη και την ευχαριστήθηκαν, όσοι την έτρεξαν». Τέλος, ερωτηθείς για την απουσία ανδρών της Τροχαίας από το χώρο της διοργάνωσης, με αποτέλεσμα την έκθεση σε κίνδυνο της όλης διαδικασίας, διευκρίνισε ότι «εμείς ενημερώσαμε εγγράφως την Τροχαία Κομοτηνής, τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη σημερινή διοργάνωση», δηλώνοντας την περαιτέρω αδυναμία του να εκτιμήσει τους λόγους της απουσίας της.


Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com

Από εκεί όπου ξεκίνησε ο Λάνς Αρμστρονγκ

Διαγράφοντας μια λαμπρή καριέρα στην ποδηλασία φτάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των επτά νικών στον γύρο της Γαλλίας, ο Λάνς Αρμστρονγκ θα θυμηθεί τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε την καριέρα του, παίρνοντας μέρος σε αγώνες τριάθλου.

Έτσι ο 39χρονος Τεξανός ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2011 θα συμμετάσχει σε δύο αγώνες του Μπλού Λέικ Μούλτισπορ Φέστιβαλ που θα γίνει στην Ροτόρουα της Νέας Ζηλανδίας στις 29 και 30 Ιανουαρίου.

Ήδη έχει φροντίσει να γίνει γνωστό ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει ξανά στον γύρο της Γαλλίας εδώ και περίπου 5 μήνες, ενώ όπως όλα δείχνουν ο τελευταίος ποδηλατικός αγώνας του θα είναι το Τουρ Ντάουν ʼντερ στην Αυστραλία που θα έχει ολοκληρωθεί μερικές ημέρες νωρίτερα από τον αγώνα τριάθλου.

Το φεστιβάλ Μπλου Λεικ Μουλτισπορ περιλαμβάνει δύο αγώνες. Έναν Ακουαθλον (κολύμπι 800 μέτρα σε λίμνη τρέξιμο 5,5 χιλιόμετρα - κολύμπι δύο χιλιόμετρα σε ανοικτή θάλασσα) και την επόμενη ημέρα ένα αγώνα που έχει σχεδόν τις Ολυμπιακές αποστάσεις (750 μέτρα κολύμπι - 16 χλμ ποδηλασία και 5,5 χλμ τρέξιμο στο δάσος).

...Σπύρος Παπαγιάννης

Δεν συμμετείχε ο Μέντσοφ

Ο Τζίοξ - Τι Εμ Σι του Μέντσοφ δεν πήρε θέση ανάμεσα στις ομάδες Προ Τουρ.
Ο ρώσος ποδηλάτης, πέρσι τρίτος στον γύρο Γαλλίας δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχει και φέτος στον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα του κόσμου.

Η Διεθνή Ομοσπονδία Ποδηλασίας ανακοίνωσε τις 18 ομάδες που θα έχουν άδεια Προ Τουρ, την υψηλότερη κατηγορία στην ποδηλασία και από αυτές απουσιάζει η Τζιοξ - Τι Εμ Σι, που στις τάξεις της διαθέτει τον Ντένις Μέντσοφ αλλά και τον νικητή του γύρου Γαλλίας το 2008 Κάρλος Σάστρε.

Για να μπορέσει να συμμετάσχει στο Τουρ Ντε Φράνς αλλά και στους άλλους δύο μεγάλους γύρους (Ιταλίας και Ισπανίας) θα πρέπει να δεχτεί την πρόσκληση από τους διοργανωτές αυτών των αγώνων, πράγμα που καθιστά αβέβαιη την συμμετοχή τους.

Η Τζιοξ Τι Εμ Σι είναι η συνένωση δύο ομάδων του 2010, της Ισπανικής Φούτον Σερβέτο και της Γαλλικής Κοφιντίς.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Μέχρι την Κίνα με... ποδήλατο!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΗ ΙΣΜΑΗΛΙΔΟΥ |

Εκείνος 52χρονος χημικός μηχανικός. Εκείνη 45χρονη διευθύντρια μάρκετινγκ. Ζούσαν στη Φραγκφούρτη με τους δύο σκύλους τους, την «εννέα με πέντε» δουλειά τους, τους συγγενείς, τους φίλους και τις κοινωνικές υποχρεώσεις του Σαββατοκύριακου. Ηταν ευτυχισμένοι. Ή μήπως όχι; «Μια μέρα ξυπνάς και σκέφτεσαι:“Αυτή είναι η ζωή μου; Για πόσο ακόμα θα βλέπω τον κόσμο μέσα από τα ντοκυμαντέρ και τα φωτορεπορτάζ; Πότε θα τολμήσω να βγω εκεί έξω;”» λέει στο «Βήμα» η κυρία Ουλρίκε Τόιτρινε. Δεν άργησαν να πάρουν τη μεγάλη απόφαση. Διέκοψαν το μισθωτήριο συμβόλαιο του σπιτιού τους, πούλησαν όλα τα υπάρχοντά τους και υπέβαλαν την παραίτησή τους. «Αυτό ήταν ίσως το πιο τρομακτικό. Να εισέλθω στο γραφείο του διευθυντή και να ξεστομίσω τις λέξεις:“Παραιτούμαι για να ταξιδέψω μέχρι την Κίνα με... ποδήλατο! ” Με κοίταξε σαν να ήμουν τρελός» λέει γελώντας ο σύζυγός της, κ. Κάι Γκρίμελ.


«Η Ελλάδα είναι καλύτερη από κοντά»
Τους φίλους και τους συγγενείς ήταν αναπόφευκτο ότι έπρεπε να τους αποχαιρετήσουν, όχι όμως και τα δύο σκυλιά τους, την Κλάρα και τον Λίο, τα οποία αποτελούσαν πλέον αναπόσπαστα μέλη της οικογένειας. «Δεν μπορούσαμε να τα εγκαταλείψουμε και έτσι αποφασίσαμε να τα πάρουμε μαζί μας. Γι΄ αυτό προμηθευτήκαμε αυτό το ειδικό τρέιλερ-σπιτάκι δεμένο στο ποδήλατό μου» σχολιάζει ο κ. Γκρίμελ. « Στις κατηφόρες και στα αστικά κέντρα τα μεταφέρω μέσα στο τρέιλερ και είναι προστατευμένα. Στις ανηφόρες τα δένω στο ποδήλατο και τρέχουν πίσω μου. Το μεγαλύτερο πρόβλημαάλλωστεείναι η τροφή τους, η οποία ζυγίζει περίπου τρία κιλά και είμαστε αναγκασμένοι να την κουβαλάμε παντού μαζί μας» προσθέτει. Παράλληλα, οι δύο Γερμανοί μεταφέρουν αντίσκηνα, μαγειρικά σκεύη, εργαλεία, μια ρεζέρβα, ακόμα και ένα κουζινάκι πετρελαίου, γεγονός που καθιστά τα 40-50 χιλιόμετρα που ποδηλατούν κάθε ημέρα ακόμη πιο δύσκολο εγχείρημα.

Το «φύλλο πορείας» γρήγορα καταστρώθηκε και την 1η Αυγούστου το ζευγάρι ξεκίνησε από τη Φραγκφούρτη. Περνώντας από τα γερμανοαυστριακά σύνορα ποδηλάτησε μέσα από τις αυστριακές Αλπεις στην Ιταλία, στη Σλοβενία και στην Κροατία. Ακολούθησε η διέλευση από το Μαυροβούνιο και την Αλβανία και εν τέλει την περασμένη εβδομάδα έφτασαν στην Ελλάδα και ξεκίνησαν την «κάθοδο» προς τη Δυτική Πελοπόννησο, καταλήγοντας τελικά στην Αθήνα. «Ημασταν πολύ περίεργοι να γνωρίσουμε τη χώρα σας, γιατί επί μήνες πρωτοστατούσε στα γερμανικά μέσα με εικόνες χάους και καταστροφής. Βλέποντας ιδίοις όμμασι την Ελλάδαωστόσοαποκομίσαμε τελείως διαφορετικές εντυπώσεις. Τα τοπία πανέμορφα, οι άνθρωποι γελαστοί και πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν, ο καιρός υπέροχος» αναφέρει η κυρία Τόιτρινε.

Αναπόφευκτο ήταν βέβαια να λάβουν και μια γερή «δόση» της ελληνικής ανευθυνότητας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Διότι πού αλλού εκδηλώνεται αυτή καλύτερα από τους ελληνικούς δρόμους; «Οι οδηγοί μάς προσπερνούσαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα αφήνοντας ελάχιστη απόσταση, μηχανάκια περνούσαν με κόκκινο, οι πεζοί και τα ποδήλατα υπό διωγμό. Και φυσικάη Αστυνομία- όσες φορές τη συναντήσαμε- έκανε πάντα τα στραβά μάτια. Εχω την αίσθηση ότι η οδηγική συμπεριφορά των Ελλήνων αντικατοπτρίζει τη γενικότερη φιλοσοφία τους απέναντι στους νόμους και στην πολιτειακή εξουσία. Επιμένουν να την αγνοούν, προσπαθώντας πάντα να κάνουν το δικό τους» τονίζει ο κ. Γκρίμελ. Στο άκουσμα μάλιστα της περίφημης φράσης του Εμμανουήλ Ροΐδη, ότι «στην Ελλάδα χρειαζόμαστε έναν μόνο νόμο, αυτόν που επιβάλλει την εφαρμογή των νόμων», οι δύο Γερμανοί ξεσπούν σε γέλια. «Δεν θα μπορούσαμε να το είχαμε διατυπώσει καλύτερα. Ισως το μόνο που χρειάζεστε είναι να σηκώσετε τα μανίκια και να αρχίσετε να υπακούετε στους κανόνες που οι ίδιοι έχετε θεσπίσει» λέει η κυρία Τόιτρινε.


Η πρόκληση του υψόμετρου και το ρίσκο της βίζας
Επόμενη στάση η Τουρκία, ύστερα από επίσκεψη μιας ημέρας στην Κω, ενώ στη συνέχεια οι δύο Γερμανοί θα ποδηλατήσουν στη Συρία, στο Ιράν και περνώντας μέσα από το Τουρκμενιστάν και το Τατζικιστάν θα φτάσουν στο δυτικό άκρο των Ιμαλαΐων. Εκεί θα αντιμετωπίσουν όχι μόνο την πρόκληση του μεγάλου υψομέτρου (που αγγίζει τα 3.000

μ.), αλλά και τη δυσκολία απόκτησης βίζας από τις κινεζικές αρχές.

Οι ποδηλάτες ωστόσο όχι μόνο δεν πανικοβάλλονται αλλά μοιάζουν να απολαμβάνουν τον ριψοκίνδυνο χαρακτήρα του ταξιδιού τους. «Θέλαμε να βιώσουμε μια περιπέτεια και θα το καταφέρουμε, ακόμα και αν τα πράγματα πάνε στραβά. Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε στους νέους. Είμαστε δύο μεσήλικοι που γυρίζουν τον κόσμο. Αν το έχουμε τολμήσει εμείς, τότε κι όλοι εσείς μπορείτε σίγουρα να... σηκωθείτε από τον καναπέ σας!» καταλήγουν με νόημα.



http://www.tovima.gr/

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Για τα παιδιά που χάθηκαν στην άσφαλτο

Της ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ Ο 16χρονος Γιώργος Χιώτης βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος και κοιτάζει σιωπηλός τη φωτογραφία του καλύτερού του φίλου Σόλωνα Καρυδάκη. Εχει να δει το φίλο του από τις 4 Απριλίου του 2009. Του λείπει. Τον στενοχωρεί που δεν θα τον ξαναδεί, εκείνο όμως που τον πονάει είναι που ο φίλος του δεν ζει πια.

Ο Σόλωνας δεν ήταν ούτε 15 χρονών το βράδυ της 4ης Απριλίου της περασμένης χρονιάς όταν τον χτύπησε αυτοκίνητο στη Λ. Κηφισίας. «Ημασταν τέσσερις φίλοι που πηγαίναμε στο χορό του σχολείου μας, τον Σόλωνα χτύπησε μπροστά στα μάτια μας. Βλέπω την εικόνα συνεχώς μπροστά μου», λέει στην «Ε» ο 16χρονος Γιώργος.

Η φωτογραφία του Σόλωνα είναι μια από τις τόσες φωτογραφίες θυμάτων τροχαίων που τοποθέτησαν γονείς των θυμάτων χθες το πρωί στην πλατεία Συντάγματος: «Θελήσαμε με αυτόν τον τρόπο να υπενθυμίσουμε τόσο την απουσία τους αλλά και το ότι καθημερινά άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους», λέει στην «Ε» ο Φαίδωνας Καρυδάκης, πατέρας του Σόλωνα.

Επέλεξαν τη χθεσινή ημέρα -21 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων- γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους από τροχαίο να τα τιμήσουν αλλά και να ενημερώσουν τον κόσμο ότι η χώρα μας έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων: 130, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 69! Ανάρτησαν πανό που έγραφε: «Δεν ξεχνάμε σας τιμάμε», ενώ συμβολικά τοποθέτησαν στην πλατεία Συντάγματος κόκκινα τριαντάφυλλα και 500 κεριά, «αν και θα έπρεπε να είχαμε τοποθετήσει 2.000, αφού τόσοι είναι κάθε χρόνο οι νεκροί τροχαίων στη χώρα μας», μας είπε ο Μανώλης Σταυρουλάκης, πατέρας θύματος.

Στη χθεσινή εκδήλωση συμμετείχαν και ποδηλάτες, οι οποίοι ντυμένοι συμβολικά στα μαύρα πραγματοποίησαν «μαύρη», όπως την αποκάλεσαν, ποδηλατοπορία από τον Πεδίον του Αρεως με τελικό προορισμό την πλατεία Συντάγματος για να τιμήσουν τα θύματα της ασφάλτου που -όπως υπογράμμισαν- «το 50% είναι πεζοί και ποδηλάτες». Αναφέρθηκαν στην περίπτωση του 74χρονου Βρετανού ποδηλάτη Ιαν Χίμπελ, που γύρισε όλο τον κόσμο με το ποδήλατο και σκοτώθηκε στις 23 Αυγούστου του 2008 στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας από οδηγό αυτοκινήτου που έκανε κόντρες!

Την εκδήλωση πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία «Να σταματήσουμε τα τροχαία εγκλήματα», με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων. Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν χθες -με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων- στις περισσότερες ευρωπαϊκές μεγάλες πόλεις, όπως και σε όλον τον κόσμο.

* Συναυλία στη μνήμη παιδιών του Χολαργού που σκοτώθηκαν σε τροχαία διοργανώνει σήμερα στις 8 μ.μ. στο κλειστό Γυμναστήριο Χολαργού «Α. Τρίτσης» Τσάκος η Επιτροπή γονέων και αδερφών. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μπάμπης Στόκας, Αντώνης Μιτζέλος, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Τζώννυ Βαβούρας όπως και νεανικά συγκροτήματα Χολαργού. *

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Τα... ποδήλατα από την Πάτρα

ΤΟΝΙΑ ΤΣΑΚΙΡΗ

Πρωταγωνιστής στην παραγωγή ποδηλάτου στη χώρα μας είναι ο επιχειρηματίας κ. Αγγ. Μανιατόπουλος , η εταιρεία του οποίου κατασκευάζει τα ποδήλατα Ιdeal που κυκλοφορούν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι από τα 300.000 ποδήλατα που πωλούνται ετησίως στη χώρα μας, τα 40.000 έχουν ελληνική υπογραφή και κατασκευάζονται στην Πάτρα, από μια ελληνική βιομηχανία που λίγοι γνωρίζουν, διότι δεν της αρέσει να προβάλλεται. Εχει την επωνυμία Ν. Μανιατόπουλος ΑΕ και κατασκευάζει ποδήλατα που η ίδια σχεδιάζει.

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 84 χρόνια από τον Νίκο Μανιατόπουλο, ενώ σήμερα διοικείται από τον γιο του, κ. Αγγελο Μανιατόπουλο, επιχειρηματία με πολλές φιλοδοξίες, ο οποίος μετέτρεψε την εμπορική εταιρεία του πατέρα του σε παραγωγική με σημαντικές εξαγωγές στη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη.

Οι άνθρωποι της αγοράς αποκαλούν τον Αγγελο Μανιατόπουλο, ο οποίος διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ και δεν επιθυμεί να δίνει συνεντεύξεις, «χαρισματικό ».

«Η μικρή δυναμική της Ελλάδας» , επισημαίνει ο κ. Δ. Αλεξίου, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, «ήταν και ο βασικός λόγος που έστρεψε την επιχείρηση προς το εξωτερικό, έτσι ώστε να εκμεταλλευθεί και άλλες αγορές».

Το 2009 ο τζίρος της ανήλθε στα 19,5 εκατ. ευρώ και εφέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 19 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 30% προέρχεται από τις εξαγωγές.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1926 με το όνομα Μανιατόπουλος και από το 1977 πουλάει ποδήλατα με το όνομα Ιdeal. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του είδους της στην Ελλάδα και με 40.000 ποδήλατα τον χρόνο μία από τις λίγες μεγάλες που κατασκευάζουν ποδήλατα στην Ευρώπη. Η εταιρεία εισάγει και διαθέτει στην ελληνική αγορά γνωστές ξένες μάρκες ποδηλάτων. Διαθέτει από το 1991 ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στον Αγιο Βασίλειο Πατρών.

Τα ποδήλατά της διατίθενται σήμερα σε 20 χώρες της ευρωπαϊκής αγοράς, όπως Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Κύπρο, Γερμανία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, κ.ά., ενώ πρόσφατα προστέθηκε και το Ισραήλ.

Οι βασικοί λόγοι που τα ποδήλατα Ιdeal αντέχουν τον ανταγωνισμό των ξένων, σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου, είναι «η τεχνογνωσία που διαθέτει η εταιρεία, η καλή οργάνωση και η συνεχής προσαρμογή των ποδηλάτων της στις ανάγκες της αγοράς

http://www.tovima.gr/

ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ Η ιστορία των ελληνικών διτρόχων

Δ. ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ

Η γοητεία του ποδηλάτου είναι διαχρονική. Απλώς «σκιάστηκε» από την αντίστοιχη του αυτοκινήτου. Και τώρα επιστρέφει. Μεσούσης της κρίσης, το ποδήλατο είναι ίσως από
τα λίγα προϊόντα που χρόνο με τον χρόνο αυξάνουν τις πωλήσεις τους. Και η κρίση τα... βοηθάει. Οπως λέγεται είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο. Περί τα 300.000 ποδήλατα
πάσης φύσεως πωλούνται ετησίως. Η διαχρονική παρουσία του ποδηλάτου καταγράφεται μέσα από τη διαδρομή της παλαιότερης εισαγωγικής επιχείρησης στην ελληνική
αγορά, της εταιρείας Γ. Κασιμάτης ΕΠΕ και της μοναδικής μεταποιητικής ελληνικής επιχείρησης του κ. Αγγ. Μανιατόπουλου.

«Η κρίση ευνοεί το... ποδήλατο» υποστηρίζει ο κ. Γ. Κασιμάτης , ο παλαιότερος σήμερα «ποδηλατάς»- και από τους μεγαλύτερους- της ελληνικής αγοράς. Το ποδήλατο για τους Κασιμάτηδες είναι οικογενειακή υπόθεση, αλλά και ιστορία. Κυρίως ιστορία...


Καμίνια, 1945
Στην εξέλιξη της οικογενειακής επιχείρησης του κ. Κασιμάτη είναι καταγεγραμμένη όλη η μεταπολεμική ιστορία του ποδηλάτου. Η δική του ιστορία άρχισε όταν ο πατέρας του, Νίκος Κασιμάτης, στα Καμίνια του Πειραιά μάζεψε το 1945 ποδήλατα που είχαν αφήσει οι Γερμανοί φεύγοντας από την Ελλάδα. Και αφού τα επισκεύασε (ενισχύοντας τον σκελετό)- τότε δεν είχαν σαμπρέλες και οι ρόδες είχαν καουτσούκ δεμένο με σύρμα, ήταν πατέντα δική του- τα νοίκιαζε, κυρίως σε μπακάλικα της εποχής. Ηταν το φθηνότερο και πιο μαζικό μεταφορικό μέσο. Το πρώτο ποδηλατάδικο το άνοιξε στην οδό Μουτσοπούλου, στα Καμίνια. Αργότερα έφυγε από εκεί και έστησε μια παράγκα στην πλατεία Ιπποδαμείας- στην ίδια πλατεία και ακριβώς απέναντι από εκεί όπου βρισκόταν η παράγκα του πατέρα του ο κ. Κασιμάτης έχει τα γραφεία και το κατάστημα λιανικής.

Οι δουλειές πήγαιναν καλά και μαζί του ήλθαν και τα άλλα τρία αδέλφια του, οι Παναγιώτης, Αλέξανδρος και Ελευθέριος. Πλέον η επιχείρηση ονομάζεται Κassimatis Βros. Και από το 1957 αρχίζει να σκέπτεται σοβαρά να κάνει και δικές του εισαγωγές. Τον επόμενο χρόνο πηγαίνει μόνος του στη Γερμανία, στην πόλη Μπίλεφελντ, και βρίσκει μια κατασκευαστική εταιρεία ποδηλάτων, ο ιδιοκτήτης της οποίας ονομαζόταν Γκέμπελ. Κλείνει τη συμφωνία θέτοντας στον γερμανό βιομήχανο δύο όρους: πρώτον, τα ποδήλατα να έρχονται διαλυμένα και να τα συναρμολογεί ο ίδιος- για να τα αγοράζει φθηνότερα- και, δεύτερον, να μη φέρουν μια επωνυμία εξαιρετικά μισητή στην Ελλάδα. Ο Γερμανός δέχεται και στα ποδήλατα δίνει δική του ονομασία, «Οlympic».

Ηταν και φανατικός Ολυμπιακός. Ετσι έρχονταν τα βασικά εξαρτήματα του ποδηλάτου και τα άλ λα αξεσουάρ τα κατασκεύαζε ο ίδιος, αφού πλέον η παράγκα έγινε μια μικρή βιοτεχνία. Κάθε χρόνο πουλούσε 1.000- 1.500 ποδήλατα, κάνοντας επίσης επισκευές και μετατροπές. Στη συνέχεια έκανε εισαγωγές από την Αγγλία, τα Ρhilips και τα Raleigh. Οι δουλειές πήγαιναν καλύτερα χρόνο με τον χρόνο.


Ηκάμψη του ΄70


Η πρώτη κάμψη αρχίζει να εμφανίζεται μετά το 1965 και το 1970 η αγορά του ποδηλάτου βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη κρίση της. Τότε αρχίζουν να κάνουν μαζικά την εμφάνισή τους τα αυτόματα μοτοποδήλατα. Η μόδα της εποχήςτα Sachs, τα Ζundapp, τα Κreidler. Η δεκαετία του 1970 είναι δύσκολη, ενώ οι αδελφοί Κασιμάτη προσπαθώντας να παρακολουθήσουν τις τάσεις της αγοράς κάνουν και οι ίδιοι εισαγωγές μοτοποδηλάτων. Από το 1974 η εταιρεία μετονομάζεται Ποδηλατεμπορική Αφοί Κασιμάτη ΑΕ. Η ανάκαμψη αρχίζει από το 1977 και το 1979 που εκδηλώνεται η δεύτερη πετρελαϊκή κρίση η εταιρεία πουλάει 25.000

ποδήλατα τον χρόνο.

Τις δύο επόμενες δεκαετίες η αγορά γίνεται πιο δύσκολη, αλλά η εταιρεία ταλαιπωρείται από τις οικογενειακές διχογνωμίες. Το 1998 ο Νίκος Κασιμάτης πεθαίνει και η εταιρεία βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της. Και όπως λέει ο κ. Νίκος Κασιμάτης, εγγονός του ιδρυτή, «ως το 2002 παλεύαμε με τα κύματα». Πράγματι, οι πωλήσεις της έχουν πέσει στις 280.000 ευρώ ετησίως. Τελικώς η εταιρεία περνά στον κ. Γ. Κασιμάτη- μετονομάζεται Γ. Κασιμάτης ΕΠΕ- και η απογείωσή της αρχίζει από το 2004, όταν «μετά πολλών κόπων και βασάνων» κατορθώνουν, πατέρας και γιος, να πάρουν την αντιπροσωπεία της αμερικανικής Specialize, από τις κορυφαίες μάρκες στην παγκόσμια αγορά του ποδηλάτου.

Και όχι μόνο για την ελληνική αγορά, αλλά και την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία. Και όπως λέει ο κ. Νίκος Κασιμάτης, οι πωλήσεις «τρέχουν» κάθε χρόνο με ρυθμό μεγαλύτερο από το 30%, και η εταιρεία έχει βρεθεί στις τρεις πρώτες θέσεις της αγοράς, μιας αγοράς που σήμερα «τζιράρει» περί τα 50 εκατ. ευρώ. Και ανεβαίνει κάθε χρόνο...


http://www.tovima.gr/

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Πώς αυξάνεται η καλή (HDL) χοληστερίνη;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ, καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας
Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι πάνω από 150 γονίδια εποπτεύουν και καθορίζουν την τιμή της ολικής χοληστερίνης καθώς και των κλασμάτων της, δηλαδή της κακής (LDL) και της καλής (HDL) χοληστερίνης.
Αυτό υποδηλώνει ότι τόσο η επιθετικότητα της LDL χοληστερίνης όσο και η προστασία της HDL διαφοροποιούνται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Γενικά, όμως, ισχύει ότι τιμές καλής χοληστερίνης στο αίμα κάτω των 40 mg/dl αποτελούν προδιαθεσικό παράγοντα για να εκδηλωθεί στεφανιαία νόσος, δηλαδή αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς με επακόλουθο το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οταν η HDL χοληστερίνη κυμαίνεται από 40-60 mg/dl θεωρείται ότι είναι φυσιολογική. Οσο υψηλότερη είναι η τιμή της HDL χοληστερίνης τόσο το καλύτερο, γιατί θεωρείται ότι οι υψηλές τιμές προστατεύουν τις στεφανιαίες αρτηρίες και γενικότερα όλες τις αρτηρίες του οργανισμού από αθηροσκλήρωση. Η καλή χοληστερίνη αφαιρεί στην πράξη την κακή χοληστερίνη από τα τοιχώματα των αρτηριών και την οδηγεί στο ήπαρ (συκώτι), όπου καταστρέφεται από ειδικούς υποδοχείς. Ετσι, και με αυτό τον τρόπο, καθαρίζονται τα τοιχώματα των αρτηριών.

Παρ' όλα αυτά, καίτοι τα σύγχρονα αντιλιπιδαιμικά φάρμακα, και ειδικότερα οι στατίνες, ελαττώνουν εντυπωσιακά την κακή χοληστερίνη, δεν επιτυγχάνουν την ευεργετική αύξηση της καλής χοληστερίνης, γι' αυτό και οι φυσικοί τρόποι είναι προτιμότεροι προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική αύξηση της καλής χοληστερίνης.

Τα πλέον δραστικά φάρμακα είναι η νιασίνη, η χοληστεραμίνη και η γκελφιμπροζίλη. Οι στατίνες, και ειδικότερα η ατροβαστατίνη, αυξάνουν τη HDL χοληστερίνη, όχι όμως σε επίπεδο που να επηρεάζει την κλινική εξέλιξη του αρρώστου. Από όλα αυτά τα φάρμακα, στην κλινική πράξη το πιο αποτελεσματικό φάρμακο είναι η νιασίνη, που είναι ένα συστατικό του συμπλέγματος των βιταμινών Β και που δυστυχώς κατά τη χορήγησή του παρουσιάζει σοβαρές παρενέργειες, που στην πράξη αναγκάζουν την πλειονότητα των ασθενών να τη διακόπτει. Δυστυχώς, το δραστικότερο στοιχείο της νιασίνης -που είναι το νικοτινικό οξύ- είναι αυτό που δημιουργεί τις σοβαρότερες παρενέργειες, όπως είναι η έξαψη με ερυθρότητα του προσώπου (flushing) και ο βασανιστικός κνησμός. Ετσι, πρακτικά απομένουν μόνο οι εξής φυσικοί τρόποι:

Η απώλεια βάρους. Η παχυσαρκία παράλληλα με την αύξηση της κακής (LDL) χοληστερίνης προκαλεί και ελάττωση της καλής (HDL). Ετσι η απώλεια του επιπλέον βάρους, και ιδιαίτερα του λίπους της κοιλιάς, επιφέρει αύξηση της καλής χοληστερίνης.

Η άσκηση. Η άσκηση, και ιδιαίτερα η αερόβια, προκαλεί αύξηση της καλής χοληστερίνης. Στην κατηγορία της αερόβιας άσκησης ανήκουν το βάδισμα, το ελαφρύ τρέξιμο και το ποδήλατο. Κάθε άσκηση που αυξάνει την καρδιακή συχνότητα κατά 10-20 παλμούς θεωρείται ότι αυξάνει την τιμή της καλής χοληστερίνης.

Η διακοπή του καπνίσματος. Η διακοπή του καπνίσματος επιτυγχάνει ανάλογο αποτέλεσμα με την άσκηση όσον αφορά τη συμπεριφορά της καλής χοληστερίνης.

Τα μονοακόρεστα λίπη στη διατροφή. Τα φυτικά λάδια, γενικά, είναι οι καλύτεροι εκπρόσωποι των μονοακόρεστων. Αντί του βουτύρου, το λάδι σε όλες του τις μορφές -με πρωταγωνιστή το λάδι της ελιάς, που είναι και απαραίτητο συστατικό της μεσογειακής δίαιτας- θα πρέπει να κυριαρχεί.

Η αποφυγή των trans λιπών. Σε οποιοδήποτε προϊόν αναγράφεται στα συστατικά του η φράση «μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια», το προϊόν αυτό περιέχει trans λίπη. Η αποφυγή των trans λιπών δεν επιφέρει μόνο αύξηση της καλής χοληστερίνης, αλλά ελαττώνει εντυπωσιακά και την κακή χοληστερίνη.

Προσθήκη φυτικών ινών στο διαιτολόγιο. Οι διαλυτές φυτικές ίνες στα φρούτα, τα λαχανικά και γενικότερα στα φυτικά προϊόντα έχουν αναμφισβήτητη επίδραση στην αύξηση της καλής χοληστερίνης.

Η περιορισμένη χρήση οινοπνευματωδών. Η περιορισμένη χρήση οινοπνευματωδών και ιδιαίτερα κρασιού (1/2-1 ποτήρι ημερησίως) αποτελεί ένα πρόσθετο όπλο με στόχο την αύξηση της καλής (HDL) χοληστερίνης.

Ετσι, μέχρις ότου βρεθούν δραστικά, ασφαλή και χωρίς παρενέργειες φάρμακα, που να προκαλούν αύξηση της καλής χοληστερίνης, οι φυσικοί τρόποι αύξησης της καλής χοληστερίνης θα αποτελούν μονόδρομο.

Ογδόντα θύματα

Και με αριθμούς αποτυπώνεται η αύξηση στις κλοπές ποδηλάτων.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα, που έκαναν πριν από δύο μήνες τα μέλη της ομάδας «Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης», σε σύνολο 286 ερωτηθέντων οι 80 απάντησαν ότι έχουν πέσει θύμα κλοπής των ποδηλάτων τους, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν μόλις 50. Από τα κλεμμένα ποδήλατα, το 22% ήταν δεμένα με λεπτό σύρμα, 20% με τη λεγόμενη «κουλούρα», 19% με χοντρό σύρμα και το 3% με «πέταλο».

Η αλυσίδα των κλεμμένων ποδηλάτων

Του ΑΛΕΞ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Χειρότερη κι απ' τη δυσκολότερη ανηφοριά είναι η περιπέτεια για έναν ποδηλάτη που θα του κλέψουν το αγαπημένο του όχημα. Υπόγεια γύρω από την Ομόνοια, αποθήκες όπου χάνει η σέλα το... τιμόνι, περίεργες γραφειοκρατικές διαδικασίες και μυστηριώδεις αγοραπωλησίες. Μοιάζει με οργανωμένο έγκλημα σε δύο ρόδες.

Που καιρός για ασφαλείς χώρους στάθμευσης
Παλαιότερα, στην Αθήνα τουλάχιστον, αρκετοί μπορούσαν να αναζητήσουν (σπάνια με επιτυχία) το κλεμμένο τους ποδήλατο στις οδούς Μενάνδρου, Σοφοκλέους και πέριξ, όπου λειτουργούσε κανονικό παζάρι με κλεμμένα. Παρ' όλο που τώρα αυτή η εικόνα έχει εκλείψει, τουλάχιστον στα φανερά, ορισμένοι ποδηλάτες κάνουν λόγο για κρυμμένη αγορά πλέον που λειτουργεί σε υπόγεια καταστήματα της περιοχής. Σε ορισμένες περιπτώσεις ένα μοναχικό ποδήλατο έξω από μαγαζί λειτουργεί σαν «κράχτης» για τα κλεμμένα που βρίσκονται στο υπόγειο.

Η Λύδια Χατζηαλεξίου, γενική γραμματέας στον Σύλλογο Φίλοι του Ποδηλάτου, γνωρίζει λίγες περιπτώσεις όπου κάποιος είχε χάσει το ποδήλατό του και το βρήκε στη Μενάνδρου. «Πλέον η παράνομη αγορά μετακινείται διαρκώς» λέει και φέρνει παράδειγμα το Μοναστηράκι (προς Θησείο μεριά) τις Κυριακές.

«Βάσει ενδείξεων πιστεύουμε πως στην Αθήνα δρουν δύο οργανωμένα κυκλώματα» συνεχίζει. Αλλοι τα κλέβουν και άλλοι τα διαχειρίζονται. «Εκτός από περιπτώσεις μαζικών κλοπών, έχουν υπάρξει περιστατικά όπου έχει διαρρηχθεί διαμέρισμα και το μόνο που έχει κλαπεί είναι το ποδήλατο». Μερικά από αυτά τα ποδήλατα είναι πολύ καλά, ακριβά και κυκλοφορούν ελάχιστα. «Θα τα βλέπαμε να κυκλοφορούν. Ομως εξαφανίζονται».

Αυτά πρέπει να φεύγουν εκτός Αθηνών ή να τα διαλύουν για ανταλλακτικά με πολλές φήμες να ακούγονται γύρω από συγκεκριμένο κατάστημα που τα πουλάει. «Πρόκειται περί μάστιγας. Κλέβουν μέχρι και τις σέλες. Αποτρέπουν τους ποδηλάτες από το να τα χρησιμοποιούν» λέει και ρωτάει: «Εάν είχες ένα πορτοφόλι με 300 ευρώ, θα το άφηνες κάπου δεμένο απλά με ένα αλυσιδάκι; Ετσι είναι και με ένα ποδήλατο 300 ευρώ. Πρέπει να το κλειδώνεις με πέταλο και καλό θα ήταν να βάζεις και δεύτερο».

Οι περισσότερες κλοπές ποδηλάτων γίνονται έξω από σταθμούς των ΗΣΑΠ και του Μετρό, όπου παρκάρουν τα ποδήλατά τους όσοι συνεχίζουν τα δρομολόγιά τους με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η οργή τους για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας εκεί είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένη. Ο Βασίλης Μπακόπουλος, δεινός ποδηλάτης μεταξύ άλλων, αναδεικνύει μια διαφορετική διάσταση των ποδηλατοκλοπών. «Τα ποδήλατα δεν τα κλέβουν οι κλέφτες. Τα κλέβει το κράτος» και εξηγεί την «ατέλεια νόμου».

Κλέβει π.χ. ένας ναρκομανής ένα ποδήλατο. Θα το πουλήσει σε μετανάστες για 20-30 ευρώ. Οσο χρειάζεται για τη δόση του. Αυτοί στη συνέχεια θα το πουλήσουν σε πιο λογική τιμή. Εάν η Δημοτική Αστυνομία τούς το κατασχέσει, θα το κάνει βάσει του νόμου περί παραεμπορίου για διακίνηση προϊόντων χωρίς τιμολόγιο. Δηλαδή μαζί με τις τσάντες-μαϊμού, κατάσχουν και τα ποδήλατα. Ομως είναι κλεμμένα. Εχουν αριθμό πλαισίου και μπορεί κάποιος να τα διεκδικήσει από κάποια αποθήκη της Δημοτικής Αστυνομίας. «Εχουν πολλές αποθήκες» συνεχίζει ο κ. Μπακόπουλος. «Τα καλά όμως τα κρατάνε.

Οταν πήγα σε αποθήκες να αναζητήσω κλεμμένο ποδήλατο, μου έδειξαν μόνο κάτι φτηνιάρικα» λέει και υπενθυμίζει την ιστορία που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έστελνε τα κλεμμένα-κατασχεθέντα ποδήλατα ως δώρο σε παιδιά της Βορείου Ηπείρου. «Πήγαινε πες στην Αστυνομία πως σου έκλεψαν το ποδήλατο. Θα γελάνε μαζί σου! Πληρώνω 22 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο σε φόρους και με αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδι».

alkyr@enet.gr

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Οι πρώτοι ποδηλατοκούριερ

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Η πρώτη εταιρεία ποδηλατοκούριερ στην Ελλάδα ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη και αρχίζει τη λειτουργία της την ερχόμενη Δευτέρα με δύο ποδηλάτες που θα μεταφέρουν πόρτα - πόρτα τα δέματα των αποστολέων.
Οι ταχυποδηλάτες θα φέρουν ένα ταχυδρομικό σακίδιο στον ώμο και με τα αγωνιστικά τους ποδήλατα θα κουβαλούν δέματα μέχρι 15 κιλά στα όρια των κεντρικών δήμων, μέχρι το ύψος της περιφερειακής οδού. “Τα δέματα θα μεταφέρονται κατευθείαν από τον αποστολέα στον παραλήπτη, με χρόνο παράδοσης μισή ώρα στο ιστορικό κέντρο και το αργότερο μία ώρα σε απομακρυσμένες περιοχές. Ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρξει, θα αυξήσουμε τον αριθμό των ποδηλατών για να εξυπηρετούμε περισσότερους πολίτες”, εξηγεί στη “Μ” ο Κώστας Συμελίδης (φωτ.), ιδρυτής της εταιρείας “Bike2Door”, της μόνης που απέκτησε γενική άδεια ταχυμεταφορών και δεσμεύεται με τους γενικούς όρους της Ελληνικής Εταιρείας Ταχυμεταφορών και Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ).
Η μεταφορά δεμάτων, με “γρήγορο, οικονομικό και οικολογικό τρόπο, χωρίς επιβάρυνση για το αστικό περιβάλλον και την ατμόσφαιρα”, όπως υποστηρίζει ο κ. Συμελίδης, έχει χαμηλό κόστος, που ορίστηκε στα 3 ευρώ για την περιοχή του κέντρου Θεσσαλονίκης, με παράδοση σε μία ώρα. Αν ο αποστολέας επιθυμεί το δέμα του να φθάσει σε μισή ώρα, θα καταβάλει διπλάσιο ποσό. Για τις υπόλοιπες περιοχές το κόστος εξαρτάται από τον χρόνο παράδοσης, το βάρος του δέματος και την απόσταση από το κέντρο. “Με το ποδήλατο μπορούν να κινηθούν οι ταχυμεταφορείς χωρίς να αντιμετωπίζουν κυκλοφοριακά προβλήματα, μποτιλιάρισμα ή κλειστούς δρόμους. Οι μεταφορές θα γίνονται σε όλες τις καιρικές συνθήκες και για όλες τις περιοχές, ακόμη και αν είναι δύσβατες”, δηλώνει ο κ. Συμελίδης.
Οι δύο ταχυποδηλάτες του “Bike2Door” μπορούν να μεταφέρουν φακέλους (δικηγόρων, συμβολαιογράφων), μικρά δώρα, δείγματα μικροβιολογικών εργαστηρίων, έργα τέχνης μικρού μεγέθους, ρούχα για επίδειξη μόδας ή φωτογράφιση, δεδομένα σκληρών δίσκων που αδυνατούν να μεταφερθούν από το διαδίκτυο, νομικά έγγραφα, υλικά για οδοντοτεχνίτες, προϊόντα για την κάλυψη αναγκών σε αλυσίδες καταστημάτων, όπως κινητά τηλέφωνα, φακούς καταστημάτων οπτικών. Επίσης, θα κάνουν και μαζικές διανομές προσκλητηρίων για γάμους, βαφτίσια ή άλλες εκδηλώσεις. Είναι νεαρά άτομα, με άριστη φυσική κατάσταση, αυξημένες ικανότητες χειρισμού ποδηλάτου και κατάλληλο εξοπλισμό. Έχουν ασφαλιστεί για περίπτωση ατυχήματος και φορούν πάντα κράνος. Τα ποδήλατά τους είναι αγωνιστικά, με αρκετά χαμηλό βάρος (10 κιλά), ώστε να κινούνται με υψηλές ταχύτητες μέσα στην πόλη.
Οι αποστολές δεμάτων εκτός πόλης θα γίνονται με συμβεβλημένη εταιρεία. “Οι πελάτες κερδίζουν από τη συνεργασία μας χρήμα και χρόνο, μειώνουν τις ενεργειακές απαιτήσεις για τη μεταφορά δεμάτων, συμβάλλοντας στην καθαρή ατμόσφαιρα, τον βασικότερο παράγοντα της καλής υγείας”, υποστηρίζει ο ιδρυτής της “Bike2Door”.


•Η “Bike2Door” διαθέτει δύο ταχυποδηλάτες
•Είναι νεαρά άτομα, με άριστη φυσική κατάσταση, αυξημένες ικανότητες χειρισμού ποδηλάτου και κατάλληλο εξοπλισμό
•Έχουν ασφαλιστεί για περίπτωση ατυχήματος και φορούν πάντα κράνος
•Τα ποδήλατά τους είναι αγωνιστικά, με αρκετά χαμηλό βάρος (10 κιλά), ώστε να κινούνται με υψηλές ταχύτητες μέσα στην πόλη
•Μπορούν να μεταφέρουν φακέλους, μικρά δώρα, δείγματα μικροβιολογικών εργαστηρίων, έργα τέχνης μικρού μεγέθους, ρούχα για επίδειξη μόδας ή φωτογράφιση, νομικά έγγραφα, υλικά για οδοντοτεχνίτες κ.ά.
•Οι αποστολές δεμάτων εκτός πόλης θα γίνονται με συμβεβλημένη εταιρεία
.

Κράνος-αερόσακος για το ποδήλατο

Ποιος σας είπε ότι το κράνος πρέπει να είναι κάτι που πρέπει να το κουβαλάτε; Μπορείτε απλά να το φοράτε. Και μην φανταστείτε ότι θα περπατάτε στο δρόμο με ένα κράνος στο κεφάλι…

Οι σχεδιάστριες εκ Σουηδίας, Άννα Χάουπτ και Τερέζε Άλστιν, έφτιαξαν ένα πρωτοποριακό κράνος αερόσακο! Πρόκειται για ένα hi tech φουλάρι που είναι εξοπλισμένο με υπεραίσθητους αισθητήρες οι οποίοι μετρούν την ταχύτητα και τη στάση του σώματος του οδηγού.

Αυτό που ενεργοποιεί το μηχανισμό είναι να κλειστό το φερμουάρ. Το Hovding που στα σουηδικά σημαίνει αρχηγός, ενημερώνεται και γεμίζει μέσω μιας απλής θύρας USB.



Δείτε το βίντεο

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Στη διανομή 50 ποδηλάτων προχωρά ο Δήμος Σερρών

Ο Δήμος Σερρών, στο πλαίσιο υλοποίησης του πιλοτικού έργου «Προώθηση ποδηλάτου στην πόλη» (του έργου PIMMS TRANSFER-INTERREG IVC), θα διανείμει 50 ποδήλατα στις Υπηρεσίες, στις Επιχειρήσεις, στα Νομικά Πρόσωπα και στο προσωπικό του, με στόχο την προώθηση και υιοθέτηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης μέσα στην πόλη.

Απ’ αυτά, τριάντα επτά με το βοηθητικό εξοπλισμό τους (κράνος και κλειδαριά) θα διανεμηθούν με τη διαδικασία της κλήρωσης για την ετήσια παραχώρηση της χρήσης τους στους υπαλλήλους που θα εκφράσουν ενδιαφέρον εφόσον η κατοικία τους απέχει από τον τόπο εργασίας απόσταση μεγαλύτερη από 500 μέτρα, ώστε η προσέλευση στον τόπο εργασίας και η αποχώρηση από αυτόν να γίνεται με τη χρήση ποδηλάτου.

Η κλήρωση θα διεξαχθεί την Τρίτη 23 Νοεμβρίου στις 11:00 π.μ. στο κτίριο της πρώην ΔΕΠΚΑ (επί της Εθν. Αντίστασης).Επισημαίνεται ότι δεκατρία ποδήλατα θα παραμείνουν στις υπηρεσίες του Δήμου, στις Επιχειρήσεις και στα Νομικά Πρόσωπα, με σκοπό να τα χρησιμοποιεί το προσωπικό καλύπτοντας τις εργασιακές απαιτήσεις μετακίνησης του.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Εξετάζεται δείγμα του Λανς Άρμστρονγκ από το 1999!

Γιάννης Νάτου contra.gr

Μπορεί ο Λανς Άρμστρονγκ να έχει ανακοινώσει πως θα δώσει τον τελευταίο αγώνα του τον επόμενο μήνα, άρα ότι αποσύρεται οριστικά από την ποδηλασία κοντεύοντας 40 ετών. Αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να ηρεμήσει, όμως, καθώς στη Γαλλία διενεργείται έρευνα που χρησιμοποιεί κατεψυγμένα δείγματα του Αμερικανού!


Πληροφορίες του Associated Press αναφέρουν πως Αμερικανοί επιστήμονες έχουν ταξιδέψει στο Παρίσι, όπου συνεργάζονται με τους ομολόγους τους πάνω σε δείγματα του εφτά φορές νικητή του Γύρου της Γαλλίας, τα οποία βγήκαν από το ψυγείο. Το 2005 υπήρξε δημοσίευμα της Equipe που ισχυριζόταν ότι ο Άρμστρονγκ είχε βρεθεί θετικός σε απαγορευμένες ουσίες, σε δείγμα που είχε δώσει το 1999. Τότε, η υπόθεση έκλεισε με την παγκόσμια ποδηλατική ομοσπονδία να αθωώνει τον Αμερικανό, τώρα όμως, οι γαλλικές αρχές εμφανίζουν κατεψυγμένο δείγμα του ποδηλάτη από το 1999!

Στο Παρίσι βρίσκεται ο Τζεφ Νοβίτζκι, εκπρόσωπος της αμερικανικής διεύθυνσης τροφίμων και φαρμάκων, ο οποίος είχε ζητήσει το δείγμα. Για τεχνικούς λόγους, όμως, δεν μπορούσε αυτό να μεταφερθεί στις ΗΠΑ κι έτσι αναγκάστηκε να κάνει το ταξίδι για να το εξετάσει. Όλα αυτά συμβαίνουν, από τη στιγμή που η WADA έχει διευρύνει τις εξεταστικές της ικανότητες και, βέβαια, τη λίστα με τις ντόπες που μπορεί να ανακαλύπτει...

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

“Μένουμε Ελλάδα”

Ρεπορτάζ : Δημ. Χαραλάμπους
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Την ημέρα της συνέντευξης έσκασε δύο φορές το... λάστιχο του ποδηλάτου του. «Μάλλον με μάτιασαν μετά τις εκλογές» σχολίασε. Ηρθε περπατώντας, φορώντας ποδηλατική φόρμα, καλούσε με χαρακτηριστικές κραυγές το κατοικίδιο...
γεράκι του, τον «Φώτη», και απαντούσε συνεχώς σε τηλέφωνα φίλων, συνεργατών και των επιτελών των δύο σημερινών μονομάχων στον Δήμο Αθηναίων κκ. Ν. Κακλαμάνη και Γ. Καμίνη. Αποκαλύπτει ότι την περασμένη Κυριακή αμφότεροι του πρότειναν κάτι:ως γιατρός ο νυν δήμαρχος «Βuscopan των 100, δύο την ημέρα» για το κρύωμά του και ο τέως Συνήγορος του Πολίτη να πιουν «έναν καφέ μετά τις εκλογέςστο “Σκουφάκι”». Οσο για το πώς υποδέχθηκε το 7,3% που έλαβε στις δημοτικές εκλογές, ο κ. Γ. Αμυράς δηλώνει στο «Βήμα» ότι «το βράδυ της περασμένης Κυριακής κοιμόμουν(!) και δεν είδα τα αποτελέσματα». - Ηταν έκπληξη το 7,37%; «Είχαμε γράψει όλοι σε ένα χαρτάκι τι ποσοστό θέλαμε να πάρουμε και τι προβλέπαμε ότι θα πάρουμε. Στο τι θα θέλαμε είχα γράψει 5%. Στο τι ποσοστό προέβλεπα ότι θα πάρουμε είχα γράψει 0,5%. Αρα ήταν μεγάλη έκπληξη». - Πώς προέκυψε η «παράταξη»; «Ηταν Ιούνης και κουβεντιάζαμε για τις δημοτικές. Υπήρχε λοιπόν μια... απροθυμία. “Τι να ψηφίσουμε, τα ψόφια κόμματα; ” λέγαμε. Είπαμε τότε “δεν κάνουμε ένα ντου, να τους τρελάνουμε όλους;”. Ετσι ξεκινήσαμε. Η αφορμή βέβαια είχε δοθεί στο πάρκο όπου καθόμαστε, στην πλατεία Βραζιλίας, επί της οδού Μιχαλακοπούλου. “Γαζωμένο” από τα κάγκελα, τα οποία καλώς μπήκαν επί Αβραμόπουλου για να μην παρκάρουν στο πεζοδρόμιο. Ελα όμως που εμποδίζουν την πρόσβαση του κόσμου. Σκεφτόμουν λοιπόν πότε θα τα βγάλει ο δήμος. Μια μέρα είδα ότι βγήκαν. Είπα: “Μπράβο, Νικήτα, επιτέλους”. Δύο ημέρες μετά όμως ήρθαν τα συνεργεία διαγράμμισης των θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης. Δηλαδή, τα κάγκελα έφυγαν όχι για να διευκολυνθεί ο πολίτης αλλά για να μπορεί ο δημοτικός αστυνόμος να κόβει κλήσεις. Εκεί είπα: “Τέλος, κατεβαίνουμε”». - Και πώς υλοποιήθηκε η ιδέα; «Βγήκα στο Facebook και σαν τον τρελό του χωριού άρχισα να φωνάζω: “Ζήτω τα πέντε πι: ποδήλατα, πεζοδρόμια, πράσινο, πάρκινγκ, πολιτισμός”. Κάλεσα όποιον ήθελε να ακολουθήσει να φέρει τουλάχιστον μία λύση για ένα από τα 72 προβλήματα της Αθήνας που είχαμε καταγράψει. Ζητήσαμε αυτή η πρόταση να έχει εφαρμοστεί κάπου, να είναι δηλαδή πετυχημένη και οικονομικά υλοποιήσιμη. Οσοι συμμετείχαν έφεραν από μία ιδέα, από την Μπογκοτά και τη - Ζούμε το τέλος των κομμάτων; «Δεν νομίζω. Τα κόμματα είναι επτάψυχα. Ζούμε όμως την έναρξη των κινημάτων των πολι Θεσσαλονίκη, από τη Χίο και τη Νέα Υόρκη. Ετσι έφτασε ο Σεπτέμβριος. Τότε έχασα τον έλεγχο: πρώτα επειδή ξαφνικά ο κόσμος έγινε πλήθος και δεν μπορούσα να κουμαντάρω τις ιδέες, τα τηλεφωνήματα. Πιέστηκα... Αλλά η μεγαλύτερη πίεση προήλθε από τον θάνατο του πατέρα μου. Δεν μπορούσα να συνέλθω. Τότε θυμήθηκα την τελευταία κουβέντα που μου είπε: “Μην είσαι χαζός, προχώρα, γιατί πάντα ήσουν και ρομαντικός αλλά και ρεαλιστής”. Και προχώρησα». τών, των κινημάτων όμως με απήχηση και τεκμηριωμένο λόγο». - Αντιμετωπίζεται όμως η ανομοιογένεια στις κινήσεις πολιτών; «Αυτή είναι η δύναμή μας, οι πολλές διαφορετικές φωνές. Το μυστικό είναι να υπάρχουν οι άνθρωποι που τους οργανώνουν όλους, τους συντονίζουν και τους εμπνέουν προς μία κατεύθυνση. Τα πράγματα, ξέρετε, είναι πολύ πιο εύκολα στα κινήματα απ΄ ό,τι στα κόμματα. Πιο εύκολα συνεννοούνται οι πολίτες μεταξύ τους παρά οι ίδιοι πολίτες εντός κομματικής διαδικασίας». - Θα μετέχετε σε ένα πολύ ενδιαφέρον δημοτικό συμβούλιο... «Εγώ το ονομάζω συμβούλιο της χαράς και της... φωτιάς. Είναι πάντως δημοκρατικότατο, εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις της Αθήνας. Θα μετέχει ο κ. Μιχαλολιάκος της Ελληνικής Αυγής, θα μετέχει και ο κ. Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Προβλέπω... ενδιαφέρουσες συζητήσεις». - Νιώσατε αυτή την εβδομάδα σαν... πολύφερνοςγαμπρός; «Ναι, αλλά ευτυχώς η... προίκα μας είναι η ανεξαρτησία μας, την οποία δεν θα απεμπολήσουμε. Διαμήνυσα και δημοσίως αλλά και στις συναντήσεις με τους κκ. Κακλαμάνη και Καμίνη ότι είμαστε πρόθυμοι να συνομιλήσουμε αλλά δεν θα δώσουμε γραμμή σε κανέναν. Ούτε τη δύναμη έχω ούτε τη διάθεση να γίνω... Μαυρογιαλούρος. Αμυράς κοιμήθηκα, δεν θα ξυπνήσω Γκόρτσος. Αλλωστε και να στήριζα κάποιον δεν θα έπαιρνε ούτε μία ψήφο από τους ψηφοφόρους μου επειδή δεν είναι δικοί μου, όπως το εννοούν τα κόμματα, δεν είναι πρόβατα». - Πώς κρίνετε τους δύο υποψηφίους; «Θα σας πω εντίμως. Ο κ. Κακλαμάνης είναι ευγενής άνθρωπος με πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Μου άρεσε που ως ευρωβουλευτής έκανε πράγματα δυναμικά και είναι άνθρωπος της δράσης. Θεωρώ ωστόσο ότι του λείπουν οι ιδέες. Ο κ. Καμίνης πλεονεκτεί διότι δεν κρίνεται ως δήμαρχος, ενώ ο κ. Κακλαμάνης κρίνεται για τη θητεία του. Βρίσκω λοιπόν τον κ. Καμίνη πολύ ουσιαστικό, είναι σίγουρα άνθρωπος των ιδεών, πρέπει όμως να αποδείξει ότι είναι άνθρωπος της δράσης». - Συνέβαλε στην επιτυχία η αναγνωρισιμότητά σας λόγω τηλεόρασης; «Φυσικά. Αν και δεν έλεγα σε κανέναν ότι είμαι υποψήφιος. Δηλαδή, η αναγνωρισιμότητα βοήθησε στο να με αποδεχθούν και να συζητήσουν μαζί μου οι άνθρωποι στις γειτονιές. Από εκεί και πέρα ήταν δική τους υπόθεση να κάνουν τη σύνδεση, αν ο “καράφλας τού Μένουμε Ελλάδα”, όπως με έλεγαν, κατεβαίνει για δήμαρχος». - Πώς σχολιάζετε το πλήθος των celebrities-υποψηφίων; «Είναι... νυφοπάζαρο. Οταν απέκτησε “ρεύμα” ο συνδυασμός, δέχθηκα τηλεφωνήματα από καλλιτέχνες και αθλητές. Τους απαντούσα ότι “ευχαρίστως να μπείτε υποψήφιοι διαμερισματικοί σύμβουλοι, σίγουρα θα βγείτε και μία φορά την εβδομάδα θα τρέχετε στις γειτονιές”. “Οχι, έχω πρόβες”, “όχι, έχω συναυλίες” απαντούσαν. Ετσι τους απέφυγα. Δημοφιλής και άνεργος - Είστε η έκπληξη των εκλογών αλλά και άνεργος. Σωστά; «Πέντε μήνες άνεργος. Εργάζομαι 25 χρόνια, πρώτη φορά μου συμβαίνει. Περιμένουμε τα αποτελέσματα της προκήρυξης στην ΕΡΤ, όπως όλοι. Λένε πάντως “βολεύτηκες στην ΕΡΤ”. Απαντώ: έπειτα από 19 χρόνια στον “άγριο” ιδιωτικό τομέα- κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες, περιοδικά- δέχθηκα να δουλέψω στο “Μένουμε Ελλάδα”. Επειτα από 20 χρόνια, μιλάω ξεκάθαρα: ο μισθός μου για δίωρη ζωντανή καθημερινή εκπομπή, 12 μήνες τον χρόνο, ήταν 3.000 μεικτά. Υστερα από τέσσερα χρόνια προβολής μάς έδωσαν τα περιβόητα μεικτά 62.000 ευρώ. Κάνω βέβαια τον σταυρό μου γιατί οι 3.000 ευρώ καθαρά τον μήνα που πήρα μετά την αύξηση είναι καλός μισθός στη σημερινή πραγματικότητα. Οχι όμως για την τηλεόραση. Βγήκε λοιπόν κόσμος και δικαίως ως έναν βαθμό πετροβολούσε την ΕΡΤ για τους υψηλόμισθους και τα “golden boys”. Ετσι μας πήρε κι εμάς η μπόρα και υποστήκαμε περικοπή. Η δική μου εμπειρία όμως είναι ξεκάθαρη: αμειβόμουν δέκα φορές καλύτερα στην ιδιωτική αγορά απ΄ ό,τι στην ΕΡΤ. Η ποιότητα της δουλειάς μου όμως στην ΕΡΤ ήταν δέκα φορές καλύτερη απ΄ ό,τι στον ιδιωτικό τομέα. Βρήκα εξαιρετικούς συναδέλφους και υψηλού επιπέδου τεχνικούς. Το περιβάλλον το εργασιακό ήταν άψογο, καμία σχέση με την ανθρωποφαγία των ιδιωτικών καναλιών. Ολα αυτά μετράνε. Σε αυτά τα πέντε χρόνια είχαμε πολλές προτάσεις. Και ως δίδυμο με τη Ρένια Τσιτσιμπίκου και μόνος μου και μόνη της, σχεδόν από όλα τα κανάλια με περισσότερα χρήματα. Αλλά δεν ήθελα να πάω σε μια δεύτερης ποιότητας επιλογή».

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ο Σλεκ δεν δέχεται τον τίτλο στο Γύρο της Γαλλίας μετά την τιμωρία του Κονταδόρ!

Νέα δεδομένα δημιουργεί ο Άντι Σλεκ, ο Λουξεμβουργιανός ποδηλάτης που πρόκειται να ανακηρυχτεί νικητής στο Γύρο της Γαλλίας μόλις οριστικοποιηθεί η τιμωρία του Αλμπέρτο Κονταδόρ. Πολύ απλά, δεν δέχεται τον τίτλο!


Ο Σλεκ εξήγησε: «Αν αφαιρεθεί από τον Κονταδόρ η πρωτιά, εγώ δεν θα αισθανθώ ποτέ νικητής. Νικάς στο Γύρο της Γαλλίας μόνον όταν περάσεις τη γραμμή στο Σανζ Ελιζέ φορώντας την κίτρινη φανέλα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος»! Τι σημαίνει αυτή η τοποθέτηση;

Από τη στιγμή που ο Ισπανός ποδηλάτης πιάστηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και η πειθαρχική διαδικασία έχει ασκηθεί εναντίον του, με τις νομικές υποθέσεις απλά να καθυστερούν το φαινομενικά μοιραίο, ποιός θα είναι ο νικητής;

Μία ερμηνεία αναφέρει πως απλά μεταξύ κατεργαρέων πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια. Η άλλη πως η δόξα υπάρχει μόνον στη γραμμή του τερματισμού, τι να γίνει τώρα, να πάνε στο σπίτι του Σλεκ και να του δώσουν το βραβείο; Το video, άλλωστε, φανερώνει μοναδικά αισθήματα στη γραμμή του τερματισμού.

Η τρίτη δε, συνηγορεί στο ότι πρέπει όλα να αλλάξουν στο χώρο της ποδηλασίας, που όσο όμορφος και συναρπαστικός κι αν δείχνει, άλλο τόσο βουτηγμένος στις ουσίες είναι...

Γιάννης Νάτου contra.gr

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Ποδήλατα για όλους στα πάρκα της Αττικής

ΤΖΟΥΛΙΑΝΑ ΛΕΚΚΑ tovima.gr|

Ανοιχτοί χώροι, όπως το Πεδίον του Αρεως, το Αττικό Αλσος και άλλοι πνεύμονες πρασίνου, όπως τα άλση της Νέας Σμύρνης και της Φιλαδέλφειας, δύο... πεταλιές μακριά από το κέντρο της Αθήνας, θα φιλοξενήσουν στις αρχές του νέου έτους ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές ποδηλάτου. Εκεί οι πολίτες θα χρησιμοποιούν δημοσίας χρήσης δίτροχα για να κάνουν τη βόλτα τους ή να αθληθούν.

Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι η δημιουργία ειδικών διαδρομών για ποδήλατα. Οι διαδρομές θα χαραχθούν σε μεγάλους ανοιχτούς χώρους της Αττικής, απ΄ όπου οι πολίτες με τη χρήση ηλεκτρονικής κάρτας θα νοικιάζουν τα ποδήλατά τους. Στόχος είναι η προαγωγή της καθημερινής άθλησης μέσα στην πόλη. Οι πολίτες όλων των περιοχών της Αθήνας θα μπορούν να κάνουν τις διαδρομές με ποδήλατα δημοσίας χρήσης για την καθημερινή τους άσκηση ή για να ζήσουν μια μικρή περιπέτεια με φίλους και συγγενείς.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρ. Αηδόνη, η δράση αυτή θα λειτουργήσει σαν τεστ για το μεγάλο σχέδιο που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο δεν είναι άλλο από την «ποδηλατοδρόμηση» του κέντρου της Αθήνας.

Το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς όμως είναι μια ιδέα που έχει γίνει ήδη πράξη στα Χανιά. Εκεί η ομάδα «Ποδηλάτρεις» διαθέτει δωρεάν 25 ποδήλατα δημοσίας χρήσης σε στρατηγικό σημείο της πόλης. Τα ποδήλατα είναι κληροδότημα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς από το 2006 μέσω του προγράμματος «Η πόλη μου με το ποδήλατο». Μετά τη λήξη του προγράμματος τα δίτροχα δεν διεκδικήθηκαν από κανέναν και έτσι παρέμειναν στην κατοχή των «ποδηλατολατρών».

Με έναυσμα την Παγκόσμια ημέρα Μετακίνησης χωρίς αυτοκίνητο (22 Σεπτεμβρίου) άρχισε η δωρεάν διάθεση ποδηλάτων για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Χανίων.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Κ., μέλος των «Ποδηλατρών», η κίνηση έχει μεγάλη απήχηση στους δημότες, οι οποίοι και τη χρηματοδοτούν ουσιαστικά. Διάσπαρτα σε όλη την πόλη έχουν τοποθετηθεί «σημεία ενίσχυσης», όπου οι δημότες χρηματοδοτούν την ενέργεια της ομάδας.

Ηδη αναζητείται συνεργασία με τη νέα αρχή στην Αυτοδιοίκηση με στόχο την επέκταση της δράσης. Μεγαλύτερος αριθμός ποδηλάτων και ένα νέο σύστημα ασφαλείας θα δώσουν την ευκαιρία σε περισσότερους κατοίκους να χρησιμοποιήσουν το μέσο δωρεάν και καθημερινά.

«Δυστυχώς,σχεδόν τα μισά ποδήλατα έχουν κλαπεί και γι΄ αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε νέα συστήματα ασφαλείας» επισημαίνει στο «Βήμα» η ποδηλάτισσα Δέσποινα Α. Η δράση αυτή αποτελεί ένα ποδηλατικό αλλά και κοινωνικό πείραμα. «Θέλαμε να δούμε πώς καβαλά ο πολίτης ένα ποδήλατο για καθημερινή χρήση» επισημαίνει ο Γιάννης Κ. και συμπληρώνει: «Βασικός στόχος ωστόσο ήταν να δούμε πώς διαχειρίζονται οι δημότες την κοινή περιουσία».


Δωρεάν με ηλεκτρονική κάρτα


Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που θα βρίσκονται στις εισόδους των πάρκων θα παρέχεται μια ειδική ηλεκτρονική κάρτα- σχεδιασμένη βάσει ευρωπαϊκών προτύπων- με την οποία θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να «ξεκλειδώσουν» τα ποδήλατα. Σύμφωνα με το υπουργείο, η δημιουργία των χώρων αλλά και η εγκατάσταση των ποδηλάτων δεν αποτελούν σημαντικά έξοδα.

Αυτό συνεπάγεται ότι τα «μέσα διαφυγής» θα παρέχονται στους πολίτες δωρεάν ή με μια ελάχιστη τυπική χρέωση.

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ Α.Ο.ΚΥΔΩΝ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ– ΚΥΠΕΛΛΑ -ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 2010

Το τμήμα ποδηλασίας του Α.Ο.ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ πέτυχε και το 2010 πολλές σημαντικές διακρίσεις .Η συγκομιδή των μεταλλίων από τους ποδηλάτες –τριες του ήταν αρκετά μεγάλη που αποτελεί σπουδαία επιτυχία του συλλόγου σε Πανελλήνιο επίπεδο.


Oι αθλητές και αθλήτριες του Α.Ο.ΚΥΔΩΝ κατέκτησαν συνολικά το 2010 σε όλες τις κατηγορίες 35 μετάλλια ( εκτός τους διασυλλογικούς αγώνες) : 16 χρυσά, 5 ασημένια, 14 χάλκινα από τα πανελλήνια πρωταθλήματα –κύπελλα και Παγκρήτια Πρωταθλήματα.
Πρωταθλήτρια Ελλάδος 2010 στην κατηγορία των Νεανίδων στο αγώνισμα της ατομικής χρονομέτρησης αναδείχθηκε η Παπαδερού Ελένη.
Ο Ράντος Χρήστος κατέκτησε 7η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα 200μ.σπρίντ στην πίστα στην κατηγορία Μάστερ.
Πρωταθλητής Ελλάδος στην κατηγορία Παμπάιδων στο αγώνισμα της αντοχής αναδείχθηκε ο Καλαϊτζάκης Κώστας.
Τρεία Πανελλήνια Πρωταθλήματα στην κατηγορία Μίνι μικρά κατέκτησε ο Ορφανουδάκης Μανόλης στα αγωνίσματα της ατομικής χρονομ.,στο 4 cross και στη δεξιοτεχνία.
Επίσης η ομάδα του Κύδωνα έλαβε την 3η θέση στην κατηγορία Κορασίδων στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ζευγών με τις Χατζάκη Γιολάντα και Φυτίλη Μαριάννα.


Αναλυτικά τα αποτελέσματα κατά αθλητή – τρια. :

Παπαδερού Ελένη 5 μετάλλια (1 χρυσό στο Πανελλήνιο ατομ. χρονομέτρησης Νεανίδων,1 χάλκινο στο Πανελλήνιο πίστας στα 200μ,1 χάλκινο στα 500μ. Νεανίδων,1 χρυσό στο Παγκρήτιο πίστας στα 2000μ,1 χρυσό στο σκράτσ στο Παγκρήτιο πίστας Νεανίδων )

Χατζάκη Γιολάντα 5 μετάλλια ( 1 χάλκινο στο Πανελλήνιο πίστας στα 200μ.Κορασίδων,1 χάλκινο στο Πανελ. πίστας στο σκράτς Κορασίδων,1 χάλκινο στο Πανελ. πίστας στα 1500μ.Κορασίδων,1 χάλκινο στο Πανελ.ζευγών Κορασίδων,1 χρυσό στο Παγκρήτιο πρωτάθλημα αντοχής Κορασίδων )

Ορφανουδάκης Μανόλης 5 μετάλλια ( 1 χρυσό στην ατομ.χρονομέτρηση στην Παν.ημερ.Νεολαία,1 χρυσό στην δεξιοτεχνία στην Παν.ημερ.Νεολαίας στα Μίνι μικρά 1 χρυσό στο 4 cross στην Παν.ημερ.Νεολαίας στα Μίνι μικρά, 1 χρυσό στο Παγκρήτιο αντοχής Μίνι μικρά,1 χρυσό στο Παγκρήτιο πρωτάθλημα Μ.Τ.Β.Μίνι μικρά)


Καλαϊτζάκης Κώστας 4 μετάλλια ( 1 χρυσό στην αντοχή στην Πανελ.ημέρα νεολαίας Παμπάιδων,1 ασημένιο στην Παν.ημέρα νεολαίας στην ατ.χρονομέτρηση Παμπάιδων,1 χρυσό στο Παγκρήτιο αντοχής Παμπαίδων,1 χρυσό στο Παγκρήτιο πρωτάθλημα Μ.Τ.Β. )

Παπαδομανωλάκης Αχιλλέας 3 μετάλλια ( 1 ασημένιο στην αντοχή στην Πανελ.ημέρα νεολαίας Παμπαίδων,1 ασημένιο στο Παγρήτιο πρωτάθλημα Παμπαίδων , 1 χάλκινο στο Παγκρήτιο πρωτάθλημα Μ.Τ.Β. Παμπαίδων )

Αποστολάκης Στέλιος 1 μετάλλιο ( 1 χρυσό στοΠαγκρήτιο Μ.Τ.Β.Παίδων )


Σημαντηράκης Βασίλης 1 μετάλλιο ( 1 χάλκινο στο Παγκρήτιο Πρωτάθλημα της ατομ.χρονομέτρησης Ανδρών )

Μυγιάκης Κώστας 1 μετάλλιο ( 1 ασημένιο στο Μ.Τ.Β. στο Παγκρήτιο Πρωτάθλημα Ανδρών )

Φραγιουδάκης Βασίλης 1 μετάλλιο ( 1 χάλκινο στο Παγκρήτιο Πρωτάλημα ατομ.χρονομέτρησης Μάστερ )

Ψυλλάκης Νεκτάριος 2 μετάλλια ( 1 χάλκινο στην Πανελ.ημέρα νεολαίας στην ατομ.χρονομέτρηση Μίνι μικρά, 1 χάλκινο στο Παγκρήτιο πρωτάθλημα Μ.Τ.Β. Μίνι μικρά)

Φυτίλη Μαριάννα 2 μετάλλια ( 1 χάλκινο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ζευγών Κορασίδων ,1 χάλκινο στο Πακγρήτιο πρωτάθλημα αντοχής Κορασίδων)

Στρογγυλάκης Φίλιππος 2 μετάλλια ( 1 χρυσό στο Παγκρήτιο αντοχής Μίνι μεγάλα ,1 χρυσό στο Παγκρήτιο πρωτάθλημα Μ.Τ.Β.Μίνι μεγάλα)

Κούτρας Ορφέας 1 μετάλλιο ( 1 χάλκινο στο Παγρήτιο αντοχής Παμπαίδων )


Λιονάκης Κωνσταντίνος 1 μετάλλιο ( 1 ασημένιο στο Παγκρήτιο πρωτάθλημα Μ.Τ.Β. Μίνι μεγάλα )

Τσουρουνάκης Στέλιος 1 μετάλλιο ( 1 ασημένιο στο Παγκρήτιο πρωτάλημα Μ.Τ.Β.Παμπαίδων )

Οι προπονητές του τμήματος που είχαν την ευθύνη για τις παραπάνω επιτυχίες του 2010 ήταν : ο Λυραντωνάκης Στέφανος στις κατηγορίες Ανδρών – Εφήβων -Παίδων –Μάστερ – Γυναικών – Νεανίδων - Κορασίδων, και ο Φραγκιουδάκης Αντώνης για τις κατηγορίες Παμπαίδων – Πανκορασίδων - Μίνι Μικρά - Μίνι Μεγάλα -Ακαδημία



Tο τμήμα ποδηλασίας του Α.Ο.ΚΥΔΩΝ θα ήθελε να ευχαρηστήσει τους χορηγούς οι οποιοι στήριξαν την προσπάθεια του συλλόγου. BLUE STAR FERRIES, φωτογραφίες CIMELLIO Δωδεκανήσου 34,Ποδήλατα SCOTT, Καταστήματα ποδηλάτων ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ στην οδό Κισάμου 208 και στο Ηράκλειο, FAST MOVERS, FITILIS αντιπροσωπίες τροφίμων, ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ.



Λυραντωνάκης Στέφανος

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Δικάζεται ο Φλόιντ Λάντις για παραποίηση στοιχείων ντόπινγκ!

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγείται ο Φλόιντ Λάντις, ο Αμερικανός ποδηλάτης που κέρδισε το Γύρο της Γαλλίας το 2006 για να του αφαιρεθεί ο τίτλος λίγες μέρες αργότερα, όταν αποδείχθηκε πως ήταν ντοπέ.


Πλέον, ο Λάντις που έχει αποδεχτεί την ενοχή του, θα δικαστεί μαζί με τον προπονητή του Άρνι Μπέικερ καθώς σύμφωνα με τη δικογραφία, μπήκαν στα κομπιούτερ του γαλλικού εργαστηρίου, το οποίο απέδειξε πρώτο ότι υπάρχουν δείγματα αντικανονικής τεστοστερόνης στο δείγμα του. Σύμφωνα με όσα κατηγορούνται, έκαναν hacking, «έφτιαξαν» δηλαδή πλαστά στοιχεία σε μια υπόθεση που εμπλέκει διάφορες εταιρίες που είναι ύποπτες για κατασκοπία!
Ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί εναντίον του Λάντις από Γάλλο δικαστή νωρίτερα μέσα στη χρονιά, έπειτα από τις καταθέσεις των γιατρών του εργαστηρίου που τον κατηγόρησαν πως απέκτησε εμπιστευτικές πληροφορίες δίχως να έχει την απαιτούμενη έγκριση. Τη δεδομένη στιγμή, ο Λάντις βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία.

Ημερολόγια ποδηλάτου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΚΟΥΜΗ




Ξέρεις πως είναι στο Τατόι ένα βράδυ χωρίς φεγγάρι, με το σκοτάδι πίσσα, την υγρασία να στάζει από τα πεύκα και ίσα ίσα που να ακούς το «φσσσς» που κάνουν οι ρόδες στη νωπή από το ψιλόβροχο άσφαλτο; Εχεις κάνει ποδήλατο χωρίς χέρια στην Καστέλα και από πίσω να έχεις πιασμένη μια άγνωστη που φοράει πατίνια; Σε έχουν χειροκροτήσει μιλιούνια Πακιστανοί και εσύ να τους επιστρέφεις φιλιά στον αέρα; Εχεις κατηφορίσει σε μια άδεια από αυτοκίνητα Κηφισίας, από τη Δροσιά ώς το Σύνταγμα, και ένας σκύλος να καλπάζει από δίπλα σε όλη τη διαδρομή με τρελό ενθουσιασμό και τη γλώσσα έξω; Θα περίμενες στο Μενίδι να κυκλοφορούν αυτοκίνητα με τεράστιο boombox στην οροφή, λες και περνάς από κάποια «μαύρη» γειτονιά στο Λος Αντζελες; Ξέρεις ότι στα Ταμπούρια ο κόσμος βγάζει ακόμα καρέκλες στο πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι του; Ή μάλλον, για να συνεννοούμαστε, έχεις ιδέα πού είναι τα Ταμπούρια;



Τους πέτυχα πριν από λίγους μήνες στο κέντρο, χιλιάδες ξέγνοιαστους ποδηλάτες να κουδουνίζουν με αυθάδεια σε μας τα μποτιλιαρισμένα κορόιδα, και το συναίσθημα που με έβαψε κατακόκκινο και ύστερα πράσινο ?μέχρι να ανακτήσω το φυσικό μου χρώμα που είναι ένα ροζ-λευκό? ήταν η ζήλια. Αν τόσοι άνθρωποι (όχι τίποτα γυμνασμένα health-freaks με παραφουσκωμένα μπούτια, αλλά ένας δικηγόρος που πέταξε πριν λίγο τη γραβάτα, ένας γιατρός που το πρωί φοράει άσπρη ρόμπα και ένας αστυνομικός στο ρεπό του από τη δίωξη του εγκλήματος), αν τόσοι άνθρωποι, σκέφτηκα, έκαναν έτσι ?χωρίς περιπλοκές? το κέφι τους, σε ποιον αραδιάζω εγώ τις δικαιολογίες για μια Αθήνα που δεν είναι το Αμστερνταμ, που έχει μόνον εξαντλητικές ανηφόρες και μοχθηρά ΙΧ που σε πατάνε και σε εγκαταλείπουν; Η επανάσταση είχε ξεκινήσει: Και αυτή που συμβαίνει εδώ και λίγο καιρό στους δρόμους της πόλης και η άλλη μέσα μου.



Το Freeday (ψάξτε το στο facebook ως «freeday-Ποδηλάτες»), η μεγάλη βόλτα που εκμεταλλεύτηκε το social networking και ξεκινώντας κάθε Παρασκευή βράδυ στις 21:30 από το Θησείο οργώνει το Λεκανοπέδιο ώς τις πρώτες πρωινές ώρες, μου άνοιξε ένα παράθυρο προς την άγνωστη πόλη που υποπτευόμουν ότι απλώνεται λίγο πιο έξω από τη γειτονιά μου, αλλά κανείς μέχρι τότε δεν μου έκανε παρέα να πάμε να την ανακαλύψουμε. Αγόρασα ποδήλατο, ένα πολύ στυλάτο Globe Vienna, και μπορεί τα slim fit jeans να μη μου μπαίνουν πια και τόσο εύκολα, μπορεί μερικές φορές να χάνω κάτι βαριεστημένα πάρτι που ποτέ στην πραγματικότητα δεν ήθελα να πάω, μπορεί να άρπαξα ένα κρύωμα γιατί ο καιρός άλλαξε ξαφνικά, αλλά στα τριάντα τρία χρόνια μου κάνω επιτέλους αυτό που θέλω σε μια πόλη που νόμιζα ότι δεν θα μου έδινε ποτέ την ευκαιρία.

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ο Ράντος Χρήστος του Κύδωνα Χανίων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας Μάστερ

Ο ποδηλάτης Ράντος Χρήστος του Α.Ο.ΚΥΔΩΝΑ ΧΑΝΙΩΝ συμετείχε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πίστας στην κατηγορία Μάστερ που έγινε σπο τις 26-31 Οκτωβρίου 2010 στη Ανάντια της Πορτογαλίας πραγματοποιώντας μια αρκετά καλή παρουσία.Συκγεκριμένα κατέλαβε την 7η θέση στα 200μ.σπρίντ 35-39 ετών, ενώ στα 1000μ. ατομ.χρονομέτρησης έλαβε την 12η θέση.Να σημειώσουμε οτι ο Ράντος Χρήστος έχει στην κατοχή του 2 ασημένια μετάλλια στα 1000μ. απο την συμμετοχή του στο Πανευρωπϊκό πρωτάθλημα πίστας Μάστερ το 2008 και το 2009.


Date..: 29/10/10


Num Dor Name Cat Country 0 > 100 P. 100>200 P. Time Media

1º 17 WHITE, Gavin H35 AUSTRALIA 1º 11.042 65,206

2º 5 VAN GREUNING, Morne H35 SOUTH AFRICA 2º 11.464 62,805

3º 21 FORLER, Thierry H35 FRANCE 3º 11.482 62,707

4º 8 SALZWEDEL, Stephen H35 SOUTH AFRICA 4º 11.524 62,478

5º 32 PASCUZZI, Lou H35 AUSTRALIA 5º 11.645 61,829

6º 11 MONCRIEFFE, Marlon H35 GREAT BRITAIN 6º 11.671 61,691

7º 6 RANTOS, Christos H35 GREECE 7º 11.750 61,277

8º 25 DANCEL, Michael H35 USA 8º 11.796 61,038

9º 22 PICCO, Alessandro H35 ITALY 9º 12.012 59,940

10º 18 JACOBS, Awie H35 SOUTH AFRICA 10º 12.210 58,968

11º 30 IVANOV, Vladimir H35 RUSSIA 11º 12.356 58,271

12º 14 BURDINSKIY, Dmitry H35 RUSSIA 12º 12.538 57,425

13º 16 TUCKER, Guy H35 USA 13º 12.591 57,184

14º 23 SANTERRE, Cyrille H35 FRANCE 14º 12.748 56,479

Commissaires Panel

Πρώτος ο Φραγκιουδάκης Βασίλης του Κύδωνα στο εσωτερικό Πρωτάθλημα ποδηλασίας δυτικής Κρήτης Μάστερ 2010

    Ο Φραγκιουδάκης Βασίλης κατέκτησε την πρώτη θέση στην γενική βαθμολογία απο το εσωτερικό πρωτάθλημα ποδηλασίας δυτικής Κρήτης στην κατηγορία μάστερ ,μετά και το τέλος των αγώνων που έγιναν στο τέλος του Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο.Οι συνολοικοί αγώνες που περιλάμβανε το πρόγραμμα απο το τέλος του Φεβρουαρίου εώς τον Οκτώβριο ήταν 10 και στην βαθμολογία μετρούσαν οι 7 καλύτερες θέσεις απο τους αγώνες.

“Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΣΤΑΝΑΔΩΝ”

Η Α.Σ ΚΥΚΛΟΤΡΟΝ – ποδηλατικά project


μετα τις υπερπαραγωγες :

RODOPI CHALLENGE, ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΘΑΣΟΥ KAI WOOD,WATER,WILD FESTIVAL
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ:
“Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΣΤΑΝΑΔΩΝ”
ένα έργο για όλην την οικογένεια

“... Στις παρυφές του όρους Μενοίκιο, λίγο πιο έξω από το γραφικό χωριό της Μικρόπολης, 25 μόλις, χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας μια παρέα αγνώστων, μέχρι τότε, αποφασίζει να επισκεφτεί το θρυλικό δάσος της Καστανιάς και να συλλέξει κάστανα...

Πόσοι απ'αυτούς θα φτάσουν στο σημείο να γεμίσουν τα καλάθια τους;

Ποιος θα βρει το βαρύτερο κάστανο;

Θα καταφέρουν, άραγε, να τα ψήσουν;...”



Το έργο-project που δίχασε τον ποδηλατικό κόσμο γιατί δεν έχει ποδήλατα!!!



Έρχεται

14 Νοεμβρίου, 11πμ - Μικρόπολη (περιοχή Πλατάνια)



Διάρκεια περιπάτου/καστανοσυλλογής : 3 ώρες

Διάρκεια καστανοπαρασκευής και κατανάλωσης : μη υπολογίσιμη



Ειπαν:

“...το προεδρείο του ΑΣ Κυκλοτρον θα έπρεπε να ασχολείται με σοβαρότερα πράγματα όπως η προετοιμασία για το τοπικό πρωτάθλημα κι όχι να ξοδεύει τις προπονητικές ώρες των αθλητών για...κάστανα και βελανίδια. Αίσχος!..”

Σκηροπυρηνικός Ποδηλάτης



“...Χαιρετίζουμε και επικροτούμε την προσπάθεια ενός ταπεινού σωματείου να ενώσει τις ποδηλατικές και μη ποδηλατικές φυλές της χώρας...”

Εκπρόσωπος ΟΗΕ



“...Μια “άλλη” γιορτή κάστανου-Μια εκδρομή με...στόχο...”

Τοπική Εφημερίδα



“...δεν τρέχει κάστανο...”

Σχετικά Άσχετος



Το Προεδρείο του ΑΣ Κύκλοτρον δε θέλησε να δηλώσει τίποτα άλλο πέρα απ' το ότι: κανείς δε θα μείνει νηστικός - μετά τον περίπατο/τροφοσυλλογή θα ακολουθήσει συντροφική κουζίνα με τροφή βουνού ( όσπρια, κάστανα, τσάι, καφέ κι ό,τι ποτό κουβαλήσει καθένας).



Αντίτιμο Εισιτηρίου : Καλή Διάθεση.



Πληροφορίες – Συμμετοχές ( δεχόμαστε κι αυτούς της τελευταίας στιγμής) τηλ. 6944588263 ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Κανσελάρα: Φεύγω λόγω Κονταδόρ

Η έλευση του Αλμπέρτο Κονταδόρ ήταν η αιτία που ανάγκασε τον Φαμπιάν Κανσελάρα να αποχωρήσει από την Saxo Bank, όπως εξήγησε ο ελβετός ποδηλάτης.

"Ο Μπγιάρνε Ρίις ήταν πολύ σημαντικός για την καριέρα μου, αλλά όταν ήρθε ο Αλμπέρτο Κονταδόρ ήξερα ότι αυτό θα άλλαζε πάρα πολλά για μένα. Δεν μπορώ να έχω μία σεζόν που να μην είμαι σε κορυφαίο επίπεδο και να χάσω την ισορροπία μου.
Εμαθα πολλά από τον Ρίις, αλλά πρέπει να βρίσκομαι σε ένα καλό περιβάλλον σε κάθε επίπεδο. Υπάρχουν λεφτά στην ποδηλασία, καθώς και εμπορικές συμφωνίες, αλλά αυτό από μόνο του δεν κερδίζει αγώνες. Στη Saxo Bank πέρασα υπέροχα και θέλω να συνεχίσω με τους ίδιους ανθρώπους", εξήγησε ο Κανσελάρα.
Αν και ακόμα δεν έχει αποκαλύψει που θα συνεχίσει, το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθήσει τους αδελφούς Σλεκ στην Luxembourg Pro Cycling Project.

http://www.sport.gr/

ΚΩΣ:ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Κω. Πριν από καιρό η προτομή του Ιπποκράτη, πατέρα της ιατρικής επιστήμης, αντιπροσώπευε την Κω στον χάρτη των τουριστικών προορισμών γνωστής ελληνικής αεροπορικής εταιρείας. Σήμερα το σύμβολο του νησιού έχει αλλάξει και στη θέση της μορφής του Ιπποκράτη βρίσκεται….. ένα ποδήλατο, Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΟΣ ΚΩ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΖΕΥΓΩΝ Εντυπωσιακό φινάλε τα χανιωτάκια

Με τη διεξαγωγή του πανελληνίου πρωταθλήματος ζευγών και ομαδικής χρονομέτρησης ολοκληρώθηκε η αγωνιστική περίοδος στην ποδηλασία και τα χανιωτάκια έκαναν εντυπωσιακό φινάλε, κατακτώντας 4 μετάλλια.
Πρωταθλητές Ελλάδος αναδείχθηκαν στα ζεύγη ανδρών οι Πολ. Τζωρτζάκης, Δημ. Χαϊδεμενάκης (του Τάλως/ΑΝΕΚ Lines) και στο αντίστοιχο αγώνισμα των παίδων οι Παν. Καραμπινάκης, Στ. Φαραντάκης (Ο.Α. Σούδας), ενώ ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν οι Χρ. Πρίντεζη, Κατ. Τζομπανάκη (Τάλως) στις γυναίκες και χάλκινο οι Γιολ. Χατζάκη, Μαρ. Φυτίλη (Α.Ο. Κύδων) στις κορασίδες.
Η αγωνιστική παρουσία, λοιπόν, των τριών σωματείων του νομού μας ήταν εξαιρετική και το 2010, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την πολύ καλή δουλειά που γίνεται και βέβαια, με δεδομένη την μικρή ηλικία των αθλητών-αθλητριών, δικαιολογημένα υπάρχει η αισιοδοξία ότι η χανιώτικη ποδηλασία θα συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Αναλυτικά τ' αποτελέσματα κάθε συλλόγου, στους αγώνες που διεξήχθησαν στην Μαλακάσα.






ΤΑΛΩΣ/ΑΝΕΚ LINES
Με ακόμη έναν πανελλήνιο τίτλο ολοκλήρωσαν τη σεζόν ο Τζωρτζάκης Πολυχρόνης και ο Χαϊδεμενάκης Δημήτρης. Στα ζεύγη ανδρών (42χλμ) δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους αντιπάλους, ξέφυγαν από την αρχή και τερμάτισαν πρώτοι με χαρακτηριστική άνεση, σημειώνοντας χρόνο 58' 51'' (έναντι 1.00.16 των Πολυδωρόπουλου/Εξαρχόπουλου του Θησέα και 1.01.46 των Δημητρακόπουλου/Τζιμογιάννη του ΠΟ Πατρών, που ήταν 3οι).
Ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Τάλως και στα ζεύγη γυναικών, αφού η Πρίντεζη Χριστίνα και η Τζομπανάκη Κατερίνα σημείωσαν τον 2ο καλύτερο χρόνο (53.42), ενώ το χρυσό πήραν οι Κοκκινοπούλου/Τσεσμετζίδου (ΠΓΣ Λάρισας, με 52.54).
Στο ομαδικό ανδρών (55χλμ) έτρεξαν οι Δρακάκης Γιάννης, Ζεντέλης Γιάννης, Βεργής Βασίλης και Σταματάκης Σταύρος που κατετάγησαν 5οι, με μια ώρα 24' 54''. Το χρυσό πήρε ο Κρόνος Νίκαιας (1.18.58) και το ασημένιο ο ΠΟΗ Κάστρο (1.19.25), με τον οποίο αγωνίστηκαν και δυο χανιωτάκια, ο Παπαδημητράκης Σταύρος και ο Παπαδερός Αλέξανδρος.
Όσον αφορά τα ζεύγη παίδων, οι Κορτσιδάκης Μιχάλης/Κακαβελάκης Γιάννης κατέλαβαν την 7η θέση (21.53) και οι Κοπανάκης Δημήτρης/Σταματάκης Χρήστος την 15η (23.31).
Την αποστολή συνόδευε ο προπονητής Μαρεντάκης Παναγιώτης, που με αφορμή την ολοκλήρωση της σεζόν, δήλωσε: "Κατ' αρχήν θέλω να συγχαρώ όλα τα παιδιά του συλλόγου που και φέτος προσπάθησαν για το καλύτερο δυνατόν. Όλα τους έκαναν μεγάλες θυσίες κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου που κράτησε σχεδόν 10 μήνες και ήταν πάρα πολύ επίπονη. Πιστεύω ότι και φέτος η θέση μας στην τελική πανελλήνια κατάταξη θα είναι υψηλή, αφού πρωταγωνιστήσαμε σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα και τους διασυλλογικούς αγώνες που μετείχαμε. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δ.Σ. του συλλόγου, το οποίο στήριξε την προσπάθεια των αθλητών-αθλητριών, αλλά και την δική μου, όπως και όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές της ομάδας, ιδιαίτερα τη χρυσό χορηγό ΑΝΕΚ Lines".
Ο.Α. ΣΟΥΔΑΣ
Την πολύ καλή φετινή τους παρουσία ολοκλήρωσαν με ακόμη έναν πανελλήνιο τίτλο οι Καραμπινάκης Παναγιώτης και Φαραντάκης Στέλιος, καταλαμβάνοντας την 1η θέση στα ζεύγη παίδων (14χλμ), με χρόνο 20.32. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο νεραροί ποδηλάτες μονοπώλησαν φέτος τα χρυσά μετάλλια στις διοργανώσεις δρόμου της κατηγορίας τους, αφού σε όλες ανέβασαν την ομάδα στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.
Όμως και το άλλο ζευγάρι του σουδιανού Ομίλου τα πήγε θαυμάσια και έχασε το χάλκινο για λιγότερο από 1 εκατοστό του δευτερολέπτου! Τελικά οι Παντελάκης Λευτέρης, Χαιρετάκης Βασίλης κατετάγησαν 4οι, με χρόνο 21.15.408, ενώ 3οι ήταν οι Ξενάκης/Τζουμας (ΠΑΟΚ) με 21.15.310 (το ασημένιο πήραν οι Γεωργιάδης/Παναγιωτόπουλος, του ΠΟ Βέλος, με 21.08).
Τέλος, στα ζεύγη κορασίδων οι Βερναδάκη Ελπίδα και Τζουγκαράκη Παρασκευή κατέλαβαν την 4η θέση (30.56).
Συνοδοί της αποστολής ήταν ο προπονητής Σταύρος Παπαδημητράκης και ο τεχνικός σύμβουλος Μιχάλης Φαραντάκης.
Α.Ο. ΚΥΔΩΝ
Το χάλκινο μετάλλιο φόρεσαν στα ζεύγη κορασίδων (απόσταση 14χλμ) η Χατζάκη Γιολάντα και η Φυτίλη Μαριάννα, καταλαμβάνοντας την 3η θέση, με χρόνο 28.25
Στο αγώνισμα των ανδρών οι Σημαντηράκης Βασίλης και Μυγιάκης Κώστας στάθηκαν άτυχοι, αφού ήταν μέσα στην πρώτη τετράδα μέχρι τα μέσα της διαδρομής, όμως στο σημείο αυτό ο δεύτερος αθλητής έπαθε κράμπα και έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, που τους έφερε τελικά στην 9η θέση, με 1.07.12. Στο ίδιο αγώνισμα ένας πρώην αθλητής του Ομίλου, ο Μανώλης Δασκαλάκης (που τώρα φοράει τη φανέλα του Κρόνου Νίκαιας), έτρεξε μαζί με τον Πολυπαθέλη και κατατάχθηκαν στην 5η θέση (1.02.58).
Ακόμη, για τον Κύδωνα μετείχαν στα ζεύγη παίδων οι Αποστολάκης Στέλιος και Δεττοράκης Δημήτρης, που τερμάτισαν 17οι (24.05).
Συνοδός της αποστολής ήταν ο προπονητής του τμήματος, Λυραντωνάκης Στέφανος.