Ads 468x60px

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

25Η ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΣΠΑΡΤΑΚΙΑΔΑ Πως περάσαμε….

Στις 5 Οκτωβρίου 241 ερασιτέχνες ποδηλάτες συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Παναθηναϊκού Σταδίου.
Όχι δεν ήταν κάποια σύγχρονη μορφής διαμαρτυρία των καιρών μας. Άλλωστε είναι ξημερώματα Σαββάτου και μάλιστα το πρώτο του Οκτώβρη. Το μοναδικό γεγονός που δικαιολογεί την παρουσία τόσων ποδηλατών εδώ και 25 χρόνια είναι η Ποδηλατική Σπαρτακιάδα.

Μια ιδέα που ξεκίνησε από μια παρέα φίλων που είχαν ένα κοινό πάθος, το ποδήλατο.
Και όπως όλοι γνωρίζουμε ότι όλα όσα ξεκινούν με απλό τρόπο και συνοδεύονται από αγάπη και μεράκι τείνουν να μένουν ανεξίτηλα στο χρόνο, έτσι συνέβη και σε αυτήν την τρελή ιδέα. Μια χούφτα άνθρωποι υποστηριζόμενοι από συγγενείς και φίλους ξεκίνησαν την πορεία τους με προορισμό την Σπάρτη. Από εκείνη την στιγμή έως και σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι συνεχίζουν να είναι πιστοί στο ραντεβού τους κάθε χρόνο.
Όμως η παρέα μεγάλωσε και οι 5 έγιναν μέσα στην επόμενη δεκαετία 60 και ύστερα 100 και πριν λίγα χρόνια 150 για να φτάσουμε στο φετινό 241. Και η υποστήριξη ξεπέρασε την απλότητα των οικείων τους. Πέρασμα από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου συνοδεία τροχαίας, ασθενοφόρου, οχημάτων υποστηρικτών της εκδήλωσης. Ένα κομβόι που δεν υπάρχει όμοιο του στα ποδηλατικά δρώμενα της Ελλάδας και μας θυμίζει εικόνες από αντίστοιχες εκδηλώσεις των Ευρωπαϊκών χωρών.
Το παγερό πρωινό ξεπεράστηκε γρήγορα και ο αχνός ήλιος που συντρόφευε το κομβόι μέχρι και την Κόρινθο ήταν ο καλύτερος σύμμαχος. Το πέρασμα στον Ισθμό της Κορίνθου υπήρξε ….θορυβώδες από τα χειροκροτήματα των τουριστών που μαζί με τις φωτογραφίες της διώρυγας πρόσθεσαν και τους ποδηλάτες της Σπαρτακιάδας στις μηχανές τους. Η πορεία από εκεί και ύστερα δεν θα είναι πια η ίδια καθώς η ελεύθερη κίνηση του πελοτόν και ο ρυθμός θα ανέβουν αρκετά. Δερβενάκια, Άργος, Μύλοι και το μαγικό βουνό ορθώνεται μπροστά στα βλέμματα όλων.
Η προσπάθεια μεγάλη όπως και οι κλίσεις στην ανηφόρα..Μα όπου υπάρχει μία ανηφόρα υπάρχει και μία κατηφόρα. Η Τρίπολη υποδέχεται τους πρώτους ποδηλάτες. Ακολουθούν όλοι το πέρασμα από το κοντρόλ ελέγχου. Η μόνη σκέψη πλέον είναι η Σπάρτη και ο τερματισμός στην κεντρική πλατεία.
Μα πριν από αυτό η Μανθυρέα και τα τελευταία ανηφορικά περάσματα απαιτούν το απόλυτο των δυνάμεων. Και εκεί που οι δυνάμεις αρχίζουν να καταβάλουν το μυαλό ξεπροβάλει επιβλητικός και νεφελοσκεπής ο τεράστιος όγκος του Ταϋγέτου και εξιλεώνει
μυαλό και σώμα. Χαμόγελα και μόνο……. πέρασμα από τον Ευρώτα και είσοδο στην Σπάρτη. Τερματισμός…….
Χαρούμενα πρόσωπα, χαμογελαστά, που έχουν ξεχάσει την καταπόνηση τόσων ωρών… λίγες ώρες αργότερα το μετάλλιο της 25ης Σπαρτακιάδας. Η προσωπική νίκη όλων όσων το τόλμησαν είναι αυτό το μετάλλιο. Μα πέρα από αυτό είναι η συμμετοχή τους το ότι έγιναν μέρος αυτής της τρελής ιδέας ένα τέταρτο του αιώνα πριν. Το ότι ξεπέρασαν εαυτούς, το ότι ήταν εκεί στον πολύχρωμο κομβόι και ότι …..ναι θα είναι εκεί και του χρόνου.
Όλοι οι ποδηλάτες που συμμετείχαν ήταν οι πρωταγωνιστές για άλλη μια χρονιά. Μα οι αφανείς ή και οι εμφανείς ήρωες αυτών των πρωταγωνιστών είναι πολλοί.
Έτσι ένα μεγάλο ευχαριστώ θα πρέπει πρώτα να δοθεί στους εθελοντές που βοηθούν για την επίτευξη της Σπαρτακιάδας. Τους έμπειρους μοτοσικλετιστές συνοδείας, τον σύλλογο ραδιοερασιτεχνών που είναι μαζί μας άλλη μια χρονιά. Το σωματείο θυγατέρων της Πηνελόπης που μας …γλύκισαν και μας δρόσισαν στον τερματισμό. Τον Κύριο Θεοχάρη που για δεύτερη συνεχή χρονιά μας βοηθάει στην Κόρινθο. Τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις-Τροχαία Εθνικών οδών, Αστυνομικές Διευθύνσεις Ναυπλίου-Τρίπολης και Σπάρτης και το ΕΚΑΒ για την πολύτιμη παροχή ασθενοφόρου. Χωρίς την συμβολή τους θα αισθανόμασταν λιγότερο ασφαλής ….Τα καταστήματα Κasimatis Cycling, Bike Elevated, Maglaris Fudji bikes, Γκρούβας Bikes, Ποδηλατοκίνηση- Καρούνος Παναγιώτης, GBF Φύτρος και Cyclist για την υποστήριξη τους πριν και κατά την διάρκεια της Σπαρτακιάδας με τις ευγενικές προσφορές τους. Τον Αθλητικό οργανισμό Σπάρτης , τον Δήμο Σπάρτης που είναι ακούραστος αρωγός στην προσπάθεια μας και το δημοτικό διαμέρισμα Φάριδος. Τον φίλο και φωτογράφο Κώστα Τριανταφύλλου για τις όμορφες φωτογραφίες που ….κατάφερε να πάρει κάνοντας τα όλα μόνος του (οδηγώντας-φωτογραφίζοντας). Την αγωνόδικο επιτροπή και τους αλυτάρχες Κύριους Κριμίζη και Κουτελέλη που φέρουν τεράστια ευθύνη καθ’ όλη την διαδρομή και μέχρι ολοκλήρωσης της και από τον τελευταίο αθλητή… Τέλος σε όλους τους απλούς ανθρώπους που συνόδευαν τους ποδηλάτες. Εκείνοι κουράζονται περισσότερο οδηγώντας και τους ευχαριστούμε διπλά για την υπομονή τους.
Οι φωτογραφίες νωπές ακόμα «στεγνώνουν» στο σχοινί του σκοτεινού θαλάμου την ίδια στιγμή που το μυαλό ονειρεύεται τις ………επόμενες εκείνες τις 26ης Σπαρτακιάδας.
Και όπως συνηθίζει να λέει ο πρώτος αφιχθής φέτος στην Σπάρτη σε 8:10΄ Σήφης Δαλέζιος «Ποδήλατο να κάνουμε» εμείς δεν έχουμε παρά να σας πούμε Ποδήλατο να κάνετε και η 26η θα είναι και πάλι εκεί!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: